Zwak PSV verliest met 3-2 in Moskou

Concentratie? Geen. Doordrongen van de ernst? Waarschijnlijk niet.

Sterker nog: wie gisteravond de eerste helft van PSV tegen CSKA Moskou zag, zou kunnen vermoeden dat trainer Phillip Cocu een elftal had afgevaardigd dat bestond uit elf toeristen die enkele uren eerder willekeurig waren geselecteerd op het Rode Plein. Het spel was zo zwak dat het haast wonderbaarlijk was dat PSV zijn tweede wedstrijd in de Champions League met maar 3-2 verloor.

Het was bijna niet te geloven, maar dit was nagenoeg hetzelfde PSV dat twee weken geleden met 2-1 won van het grote Manchester United. Fans trilden die avond van opwinding en doelman Jeroen Zoet sprak eergisteren nog met bravoure over de zege op United. Misschien, zei hij, zou CSKA nu wel onder de indruk zijn van PSV. Zeker, het had gekund.

Maar met de wijsheid van nu was het een ongelukkige uitspraak. Want ontzag hadden de Russen niet. Mededogen evenmin, toen ze binnen veertig minuten met 3-0 voor stonden. Bijna was het zelfs 4-0 bij rust, maar PSV had geluk dat spits Seydou Doumbia zijn tweede strafschop van de avond zou missen.

Slechte dekking

Er ging in de eerste helft zoveel mis bij PSV dat op dat moment niet kon worden uitgesloten dat CSKA in de tweede helft nog drie keer zou scoren. Vooral bij het dekken van tegenstanders. Binnen acht minuten stond het al 1-0, waarbij PSV-verdediger Joshua Brenet opmerkelijk genoeg geen vin verroerde toen een aanvaller van CSKA de bal binnenprikte.

Verdediger Héctor Moreno? Twee weken geleden brak hij in al zijn roekeloosheid nog het been van Luke Shaw van Manchester United, nu bewaakte hij lucht toen Doumia de 2-0 binnenkopte. Waarna het er ook nog wel bij kon dat doelman Jeroen Zoet even later nog een strafschop veroorzaakte (3-0). Ellende hing in de lucht.

Of toch niet?

Plots leek PSV in de tweede helft wel doordrongen van de ernst van de Champions League. De ploeg drong CSKA achteruit en kwam terug tot 3-2 via Maxime Lestienne, die ervoor zorgde dat degenen die na één helft naar een andere zender waren gevlucht, daar spijt van zouden krijgen. Want in de laatste twintig minuten was het weer een echte wedstrijd. Zij het met alsnog een Russische winnaar.

    • Fabian van der Poll