Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Hongerstaking in cel tot dood erop volgt

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik heeft gedreigd zichzelf uit te hongeren uit protest tegen de manier waarop hij behandeld wordt in de gevangenis. Breivik (36) claimt dat hij sinds 2 september in een isoleercel is vastgehouden. Een uur per dag mocht hij uit zijn cel. In een open brief aan Noorse en Zweedse media schrijft hij over verslechterende omstandigheden in de gevangenis. Hij zou hierdoor gedwongen zijn te stoppen met een studie politicologie aan de Universiteit van Oslo. Breivik liet weten dat hij in hongerstaking blijft, desnoods tot het leidt tot zijn dood, als de omstandigheden niet verbeteren. (BBC)