Arabische coalitie verovert strategische zeestraat nabij Jemen

Een soldaat uit de Verenigde Arabische Emiraten die vecht onder de Arabische coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Deze coalitie heeft de strategische zeestraat Bab el-Mandeb veroverd. Foto Abdelhadi al-Ramahi/ REUTERS

Troepen gelieerd aan de Jemenitische president Hadi, ondersteund door de troepenmacht uit de Arabische Golf hebben de strategische zeestraat Bab el-Mandeb veroverd op de Houthi-rebellen. Vele schepen passeren deze nauwe doorgang in de Rode Zee die gelegen is tussen Djibouti en Jemen.

Dat heeft een woordvoerder van de Jemenitische regering, die sinds twee weken weer aan het werk is de havenstad Aden, laten weten aan Reuters. Via deze strategische zeestraat passeerde in 2013 nog 3,4 miljoen ton olie per dag, aldus cijfers van het Amerikaanse Energy Administration. Door de verovering van Bab-el Mandeb worden de Houthi-rebellen steeds verder teruggedrongen uit het zuiden van Jemen.

Burgers zijn vogelvrij in Jemen

Inwoners van dorpjes nabij de zeestraat melden het persbureau dat de Arabische coalitie luchtaanvallen uitvoeren. Ook zou er worden geschoten vanaf schepen die liggen in Bab el-Mandeb.

De Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië voert sinds 26 maart bombardementen uit op doelen van de shi’itische Houthi’s. Deze worden weer met wapens ondersteund door Iran. Zo werd gisteren duidelijk dat er een Iraans schip is ontdekt met wapens voor de Houthi’s. Door deze vondst lijkt de oorlog in Jemen zich steeds verder te ontwikkelen tot een geopolitieke oorlog tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Grootste slachtoffers zijn de miljoenen Jemenitische burgers die geen kant op kunnen. Zo zorgen de vele luchtaanvallen van Arabische coalitie voor duizenden doden. Afgelopen maandag kwamen er 131 mensen om tijdens een bruiloftsfeest in het dorpje al-Wahijah. Ook de Houthi’s zorgen voor talloze burgerdoden. Zij hebben het historische centrum van Aden volledig kapot geschoten.

    • Huib de Zeeuw