VS en Rusland gaan praten over aanvallen in Syrië, Lavrov spreekt kritiek tegen

De Amerikaanse president Obama in gesprek met zijn Russische ambtsgenoot Poetin en de ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov en Kerry. Zij troffen elkaar tijdens de bijeenkomst van de VN in New York, gisteren.
De Amerikaanse president Obama in gesprek met zijn Russische ambtsgenoot Poetin en de ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov en Kerry. Zij troffen elkaar tijdens de bijeenkomst van de VN in New York, gisteren. Foto ANP/EPA/MIKHAIL KLIMENTIEV/RIA NOVOSTI

De VS en Rusland gaan met elkaar in gesprek over de luchtaanvallen die beide landen in Syrië uitvoeren. Rusland voerde gisteren de eerste bombardementen uit in Syrië maar informeerde de internationale coalitie daar amper over. Inmiddels is gebleken dat Rusland niet alleen doelwitten van Islamitische Staat (IS) heeft gebombardeerd.

Volgens Foreign Policy was één van de getroffen groeperingen een door de VS gesteunde rebellengroepering. Het Kremlin heeft vanochtend laten weten dat de doelwitten samen met het Syrische leger zijn gekozen. Het gaat daarbij om “terroristische organisaties” en dus niet specifiek Islamitische Staat.

De twijfels over de Russische doelen zijn ongegrond, zei Lavrov na overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry in New York. Die zei na het gesprek dat militairen uit Rusland en de VS zo snel mogelijk gaan praten, omdat er door het gebrek aan coördinatie een risico is op ongelukken en andere incidenten. Ook Lavrov stelde dat de communicatielijnen verbeterd moeten worden om “zo effectief mogelijk de strijd aan te gaan”. Volgens Kerry kunnen tussen militairen uit Rusland en VS over Syrië vandaag al beginnen met het overleg.

Ontwerpresolutie Rusland bij VN

Rusland voerde gisteren voor de eerste keer luchtaanvallen uit in Syrië en deed het verzoek aan de Amerikanen om weg te blijven tijdens die acties. Dat verzoek legden de Amerikanen verontwaardigd naast zich neer. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian over de Russische aanvallen: “Merkwaardig genoeg hebben ze IS niet geraakt. Ik laat het aan jullie om je eigen conclusies te trekken.”

Volgens de New York Times waren bij die aanvallen niet stellingen van IS het doelwit, maar rebellengroeperingen die zowel tegen IS als president Assad vechten. Assad is een belangrijk bondgenoot van Rusland in de regio, maar wordt door het Westen gezien als één van de belangrijkste oorzaken van de nu al vier jaar durende burgeroorlog in Syrië.

AP meldt verder dat Lavrov een ontwerpresolutie bij de VN-Veiligheidsraad heeft liggen die oproept tot wereldwijde samenwerking tegen terroristische organisaties. Het document veroordeelt groeperingen zoals IS, Al-Qaeda en het Al-Nusrafront wegens “meerdere terroristische daden”. Inspanningen tegen dergelijke groeperingen moeten “gecoördineerd plaatsvinden, met de instemming van de staten waar dergelijke acties worden uitgevoerd”. Dat is een verwijzing naar het regime van president Assad, die nooit toestemming heeft gegeven voor de luchtaanvallen van de door de VS geleide internationale coalitie.