Afghaans leger herstelt zich met inname Kunduz

Het Afghaanse regeringsleger heeft vandaag de strategische stad Kunduz grotendeels heroverd. Volgens bewoners wappert de vlag van de Talibaan, die de noordelijke stad maandag verrassend innamen, niet langer boven het centrale plein. Maar in de buitenwijken werd aan het einde van de ochtend nog gevochten en een woordvoerder van de Talibaan ontkende tegenover het Britse persbureau Reuters dat de regering de stad had heroverd.

Vanmorgen meldden bronnen in de stad telefonisch aan deze krant echter dat het merendeel van de Talibaan-strijders op de vlucht was geslagen voor een krachtig offensief van Afghaanse regeringstroepen en een klein contingent „internationale commando’s” – het zou voornamelijk gaan om Amerikanen aangevuld met commando’s uit enkele niet nader aangeduide andere NAVO-landen.

Volgens een regeringswoordvoerder in Kabul lagen er vanmorgen veel lijken van gesneuvelde Talibaan in de straten van Kunduz. Een exact dodental was echter niet bekend.

De herovering van de stad werd mogelijk nadat gisteravond versterkingen uit Kabul en de naburige provincie Baghlan waren doorgebroken. De Talibaan hadden hun komst weten te vertragen met hinderlagen en blokkades.

Samen met troepen die op het vliegveld buiten Kunduz waren gelegerd zetten de hulptroepen vannacht een tegenoffensief in. Gistermiddag hadden de Talibaan zich nog meester gemaakt van een fort in de stad, waar regeringsmilitairen tot dan toe stand hadden weten te houden.

Volgens bronnen in de stad woedden vanmorgen vooral aan de rand van de stad nog gevechten. „De Talibaan hebben een tegenaanval ingezet uit het zuidwesten. Die is zojuist afgeslagen”, meldde een man, die anoniem wilde blijven. „Maar de zwaarste gevechten zijn nu buiten de stad.”

Met hun korte bezetting van Kunduz, de grootste stad die in hun handen is gevallen sinds hun verdrijving uit Kabul in 2001, zorgden de Talibaan voor pijnlijk gezichtsverlies van de Afghaanse regering.

Buiten de stad blijft het regeringsgezag gering. De Talibaan beheersen nog grote delen van het platteland van de provincies Kunduz en Baghlan.

    • Joeri Boom