Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Advies: begin al in groep 1 van de basisschool met Engelse les

Engels moet al in groep 1 van het basisonderwijs onderwezen worden, zo luidt een advies aan staatssecretaris Dekker.
Engels moet al in groep 1 van het basisonderwijs onderwezen worden, zo luidt een advies aan staatssecretaris Dekker. Foto: ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Engels moet al in groep 1 van de basisschool onderwezen worden. Dat staat in een advies van Platform Onderwijs 2032 dat door staatssecretaris Dekker (Onderwijs) is ingesteld om na te denken over hoe het onderwijs meer toekomstgericht moet worden.

Rekenen blijft belangrijk, al moet er meer gefocust worden op het gebruik van die vaardigheid in de praktijk. Het rapport signaleert verder dat in het huidige onderwijs de nadruk op kennisoverdracht ligt. Dat zal in de toekomst ook zo blijven, maar:

“die zal meer in balans moeten worden gebracht met de twee andere hoofddoelen van het onderwijs: persoonlijke ontwikkeling en voorbereiding op deelname aan de maatschappij.”

Het Nederlandse onderwijs moet tot doel hebben om leerlingen te begeleiden tot zelfstandige volwassenen. Die moeten “behalve vaardig, ook waardig en aardig te zijn, voor zichzelf en voor hun omgeving”.

Staatssecretaris Dekker gaf een jaar geleden de opdracht om na te denken over een toekomstvisie op het onderwijs voor 2032. Daarbij werd de Nederlandse bevolking opgeroepen om mee te denken over de inhoud van het basisonderwijs. Voor dit advies zijn volgens het Platform onder andere 260 documenten, zoals surveys, beleidsadviezen en manifesten gebruikt. Daarnaast zijn er 150 bijeenkomsten gehouden en kreeg het Platform meer dan dertienduizend online bijdragen.

Na de presentatie van vandaag gaat het platform de komende zes weken bevindingen toetsen bij docenten, ouders, schoolleiders, ondernemers en maatschappelijke en culturele instellingen.

Hoofdlijn Advies Een Voorstel Onderwijs2032