Rusland begonnen met luchtaanvallen in Syrië

Kort nadat het Russische parlement het groene licht gaf voor bombardementen op buitenlands grondgebied, zijn er sterke aanwijzingen dat Russische gevechtsvliegtuigen zijn begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen boven Syrië.

Een Russisch gevechtsvliegtuig.
Een Russisch gevechtsvliegtuig. Foto Pavel Golovkin / AP

Kort nadat het Russische parlement het groene licht gaf voor bombardementen op buitenlands grondgebied, hebben Russische gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen boven Syrië uitgevoerd. Dat heeft een anonieme bron bij het Amerikaanse ministerie van defensie laten weten, meldt persbureau AP.

Een uur voordat de aanvallen plaatshadden bracht het Kremlin Washington hiervan op de hoogte, zoals Rusland had beloofd. De bombardementen werden uitgevoerd ten noorden van de stad Homs. Persbureau Reuters meldt op basis van de Syrische staatstelevisie dat er tenminste zeven gebieden zijn geraakt door de bombardementen.

De Amerikaanse krijgsmacht reageerde niet op een verzoek om op de berichten te reageren. De VS leiden een coalitie die luchtaanvallen uitoefent op terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië en Irak. Hoewel ook Moskou tegen IS is, is Rusland geen onderdeel van de coalitie.

Assad

Eerder vandaag gaf de Russische Federatieraad, het hogerhuis van het parlement, toestemming om bombardementen in het buitenland uit te voeren. Het was direct helder dat het hier ging om een poging de Syrische president Bashar Assad te helpen, die Moskou om hulp had gevraagd. Rusland is een trouwe bondgenoot van het Assad-regime. De laatste keer dat de Federatieraad Poetin het recht gaf om troepen in het buitenland in te zetten was vorig jaar. Daarop werd het Oekraïense schiereiland de Krim geannexeerd.

In Syrië woedt al vier jaar een conflict tussen Assad enerzijds en een wirwar aan rebellengroepen anderzijds - hoewel veel strijdgroepen ook elkaar bestoken. Bij de strijd zijn al meer dan 250.000 mensen om het leven gekomen, van wie de meeste door toedoen van strijders die trouw zweren aan Assad.

In deze video vertelt een majoor van het Vrije Syrische Leger, een gematigde rebellengroep die banden heeft met de VS, dat ze in Hama zijn aangevallen door Russische SU-24-bommenwerpers:

Bondgenootschap

Moskou levert humanitaire steun aan Syrië, maar steunt het Assad-regime ook met wapens. De Amerikaanse president Barack Obama heeft dan ook herhaaldelijk zijn zorgen uitgesproken over de toename van Russische activiteit in het door oorlog verscheurde Syrië.

Het Syrische regime staat er niet al te best voor in het conflict. Assad heeft afgelopen jaar flink terrein moeten prijsgeven aan rebellen. Het staatshoofd riep bondgenoten in juli nog op om meer mankrachten te sturen, omdat hij anders bang was posities te moeten opgeven. Die angst bleek gegrond. De Syrische krijgsmacht wordt onder meer bijgestaan door Iraanse militairen en strijders van het Libanese Hezbollah.