Renners Vinokourov en Kolobnev voor de rechter wegens omkoping

De Kazach Alexandre Vinokourov en de Rus Aleksandr Kolobnev tijdens de finale van Luik-Bastenaken-Luik in 2010. In ruil voor ruim 200.000 euro zou Kolobnev 'Vino' de race hebben laten winnen. Foto EPA/Luc Claessen

Een Belgisch openbaar aanklager heeft besloten dat de voormalige Kazachse wielrenner Aleksandre Vinokourov samen met collega Alexandr Kolobnev voor de rechter moet verschijnen. Dat meldt Sky Sports. ‘Vino’ zou de Rus Kolobnev hebben omgekocht en in ruil daarvoor de zege in Luik-Bastenaken-Luik van 2010 hebben gekregen.

Een Belgische rechtbank moet nu voor 15 oktober bepalen of de zaak daadwerkelijk voor de rechter zal verschijnen. De Kazachse wielrenner, tegenwoordig ploegleider van Astana, zou 150.000 pond (ruim 200.000 euro) hebben geboden voor de overwinning.

Bekijk hier beelden van de finale van de race:

Lening of omkoping?

Vinokourov (42) heeft altijd ontkend dat het om smeergeld ging en zegt dat het een lening betrof. Ook zeggen de twee verdachten dat er te weinig bewijs zou zijn. Het onderzoek naar de mogelijke omkoping tijdens de race begon in 2014. Sindsdien heeft de openbaar aanklager mailwisselingen tussen de twee verdachten en Zwitserse bankrekeningen van beide renners bekeken. In augustus werd al bekend dat de twee renners werden aangeklaagd, maar ze moeten nu dus ook voor de rechter verschijnen.

De twee kunnen tussen de zes maanden en drie jaar celstraf krijgen en ook hangt hen een boete van tussen de 300.000 en 600.000 euro boven het hoofd. Voor Kolobnev (34) zou dat het einde van zijn carrière betekenen; hij staat nog onder contract bij Katusha maar heeft sinds april geen serieuze wedstrijden meer gereden.

Niet enkel typisch ‘Vino’

Het is niet de eerste keer dat Vinokourov in opspraak raakt vanwege mogelijk gekochte overwinningen. Ook rondom zijn gouden olympische medaille van 2012 hangt een zweem van corruptie. In de finale in Londen zie je hem eerst overleggen met de Colombiaan Rigoberto Urán. Vervolgens kijkt die over zijn linkerschouder, waarna ‘Vino’ rechts uit zijn wiel demarreert.

Maar het is niet enkel ‘Vino’ die zich op deze manier lijkt te bezondigen. Het bekendste Nederlandse voorbeeld is het NK wielrennen van 2006, wanneer Michael Boogerd - dan 34 en in de herfst van zijn carrière - en de 21 jaar oude Sebastian Langeveld samen de finale rijden. Op televisie is in elke Nederlandse huiskamer te horen hoe Boogerd zegt: “Breuk (ploegleider Erik Breukink, red.) vraagt of het in orde is”. Hij wint uiteindelijk de wedstrijd.

    • Sam de Voogt