Snowden trekt direct 500.000 volgers

Edward Snowden is op Twitter. Gisteravond stuurde de roemruchte Amerikaanse klokkenluider vanuit zijn huidige woonplaats Moskou zijn eerste tweet: „Kunnen jullie me nu horen?” Om tien uur was zijn account, @snowden, door Twitter geverifieerd en had hij al meer dan een half miljoen volgers. Zelf volgt Snowden maar één account, dat van de Amerikaanse geheime dienst NSA, zijn voormalige werkgever, aan wie zijn naam voorgoed gebonden is sinds hij in 2013 de VS ontvluchtte en miljoenen geheime documenten over de afluister- en dataverzamelmethoden van de NSA aan de internationale pers verstrekte.

‘Werkte ooit voor de regering. Werkt nu voor de mensen’, luidt zijn profiel. Snowden maakt grappen over zichzelf („Doen ze er aan paspoortcontrole?” schreef hij over de ontdekking van water op Mars) en over anderen. En hij sneert naar zijn oude werkgever, gevestigd in Fort Meade in Maryland: „ondertussen openen duizend mensen in Fort Meade Twitter.”

Snowden woont sinds 2013 in Moskou. De VS willen hem berechten wegens zijn onthullingen, maar eerder dit jaar zei hij via een videoverbinding op een conferentie in Genève dat hij niet gelooft dat hem bij terugkeer een eerlijk proces zou wachten.