Strijd laait op in Centraal Afrikaanse Republiek

Een gewonde wordt behandeld in een ziekenhuis in Bangui.
Een gewonde wordt behandeld in een ziekenhuis in Bangui. Foto AFP

Door oplaaiend geweld tussen moslimstrijders en christelijke milities in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn sinds gisteren zeker 42 doden gevallen. Ruim 27.000 mensen zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hun huis in de hoofdstad Bangui ontvlucht. Van hen hebben zeker 10.000 een goed heenkomen gezocht in een provisorisch vluchtelingenkamp in de buurt van het vliegveld dat de overheid juist probeerde te ontruimen.

President Catherine Samba-Panza van de Centraal-Afrikaanse Republiek is vanuit New York teruggekeerd naar haar land, wegens de onrust in Bangui. Het oplaaiend geweld heeft twijfel onder waarnemers aangewakkerd over de vraag of het land in staat is verkiezingen te houden. Die zouden op 18 oktober moeten plaatsvinden maar dit is al niet meer mogelijk. Ook het bezoek van paus Franciscus aan het land, eind november, wordt onzeker.

De centrale gevangenis in Bangui werd gisteren aangevallen. Er wisten 500 gevangen te ontsnappen, onder wie een zestigtal christenen en moslims die zware misdaden hebben gepleegd. Ook werd melding gemaakt van plunderingen van kantoren van internationale hulporganisaties. Artsen Zonder Grenzen meldt dat het geen ambulances door de stad kan laten rijden omdat het verzamelen van gewonden voor de hulpverleners te gevaarlijk is.

De meest recente gevechten begonnen zaterdag nadat het lichaam van een gedode moslim was gevonden bij een moskee, en jongeren een christelijke wijk aanvielen.

Samba-Panza, die in New York de Algemene Vergadering van de VN bijwoonde, trad vorig jaar januari aan als interim-president na een periode van hevige strijd tussen islamitische en christelijke milities. Zij moet de wederopbouw van de Centraal-Afrikaanse Republiek ter hand nemen. Maar voor alles moet er een eind komen aan het geweld. Ook moet de dreiging van een genocide, waarvoor de VN hebben gewaarschuwd, worden afgewend. (AP)