Straks geen schuld meer

Gerard Riemen (51), Pensioenfederatie

De directeur van de Pensioenfederatie interesseert zich er niet voor hoe zijn pensioen ervoor staat. Dat bekende Gerard Riemen eerder dit jaar tijdens een debat. Een opvallende uitspraak voor iemand die volgens zijn ‘Twitter-bio’ ‘namens 260 pensioenfondsen de belangen behartigt van 80 procent van alle werkenden en gepensioneerden.’

Riemen zal later niet snel in een ‘pensioengat’ vallen. Hij heeft een carrière als topambtenaar achter de rug. Van 1990 tot 2008 werkte hij bij het ministerie van Sociale Zaken, waar hij betrokken was bij alle belangrijke pensioendossiers. Daarna werd hij directeur van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen. Die ging in 2010 op in de Pensioenfederatie.

„Ik heb 17,5 jaar lang als ambtenaar pensioen opgebouwd bij ABP”, vertelt hij. „Dat heb ik laten overhevelen naar pensioenfonds Zorg & Welzijn, waar de Pensioenfederatie bij aangesloten is. Het leek me handig dat al mijn pensioen bij één fonds zit. En ABP en Zorg & Welzijn hebben een vergelijkbaar beleid voor indexatie. De komende jaren zal die bij Zorg & Welzijn alleen niet hoger worden. Maar over een tijdje gaat het vast weer beter.”

Wat er zo boeiend is aan pensioenen? „Er komen zoveel facetten in samen”, vindt Riemen. „Beleggingen, echtscheidingrecht, macro-economische invloeden...verzin het maar."

Gouden pensioentips? „Heb ik niet. Als mijn broer van baan wisselt of mijn zus een vraag heeft, spreken ze mij aan als ‘deskundige’. Maar dat blijft opletten. Het kan vriezen en dooien met pensioenen. Ik spaar niet bij voor later, maar probeer wel een zo groot mogelijk deel van mijn hypotheek afgelost te hebben tegen die tijd. Je pensioen kan tegenvallen, maar ik heb straks in ieder geval geen of weinig schulden meer.”

Wat is Riemens Zwitserleven-gevoel? „Dat heb ik niet echt. Thuis in Woerden, waar we met drie kinderen wonen, wordt er veel gediscussieerd. We houden van film, boeken en lekker eten – heel leuk allemaal. Maar plannen voor reizen of andere zaken na mijn pensioen, nee. Ik zal moeten investeren in hobby's ontwikkelen. Door gebrek aan vrije tijd heb ik er daar niet veel van.”

    • Eppo König