Rusland mag luchtmacht inzetten in Syrië

De Russische president Vladimir Poetin (midden), met links minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
De Russische president Vladimir Poetin (midden), met links minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Foto EPA / Mikhail Klimentiev

De Russische Federatieraad heeft ja gezegd: Russische militairen mogen vanaf nu in het buitenland worden ingezet voor gevechtsmissies. De raad stemde vandaag unaniem in met het verzoek van president Vladimir Poetin. De Federatieraad is het hogerhuis van het Russische parlement, waarin senatoren uit alle deelgebieden van het land zetelen.

Twitter avatar riabreakingnews РИА Новости Совет Федерации разрешил использовать ВС России за рубежом http://t.co/TE8CiGwhCU http://t.co/eKRL7zEWZT

Dat melden Russische media. Moskou kan nu in principe overal ter wereld militairen inzetten, maar het verzoek van het Kremlin had specifiek betrekking op het conflict in Syrië. Het inzetten van troepen in het buitenland is van belang voor “het verdedigen van de nationale belangen van Rusland”, zegt hoofd van de presidentiële staf Sergei Ivanov.

Alleen luchtsteun

Volgens Ivanov betreft de inzet alleen gevechtsvliegtuigen en blijft het Kremlin tegen het sturen van grondtroepen. Dat laatste herhaalde Poetin onlangs tijdens een interview met de Amerikaanse zender CBS. Ivanov zei dat de Syrische president Bashar al-Assad, die het afgelopen jaar flink terrein heeft moeten inleveren, Moskou om militaire steun had gevraagd. Damascus heeft dit bevestigd.

De Russische luchtmacht gaat informatie over bombardementen op rebellen delen met de Iraakse regering. Via het centrum in Bagdad wordt op die manier ook gecoördineerd met de door de VS geleide coalitie tegen IS. De laatste keer dat de Federatieraad Poetin het recht gaf om troepen in het buitenland in te zetten was vorig jaar. Daarop werd het Oekraïense schiereiland de Krim geannexeerd.

Samenwerking

Rusland vroeg de door de VS geleide coalitie eerder om samen te werken met Moskou en Assad. President Obama liet eerder deze week weten open te staan voor een dergelijke samenwerking, hoewel nog niet duidelijk is hoe die precies vorm moet gaan krijgen. Washington is tegen zowel IS als Assad.

Obama heeft dan ook herhaaldelijk zijn zorgen uitgesproken over de toename van Russische activiteit in het door oorlog verscheurde Syrië. Moskou levert humanitaire steun aan Syrië, maar steunt het Assad-regime ook met wapens. Met name de handelingen bij de luchtbasis van Latakia bezorgen Obama hoofdbrekens.

Bondgenootschap

Moskou is een van de belangrijkste bondgenoten van Assad. Rusland steunt de president al sinds het begin van het Syrische conflict, waarbij in ruim 4 jaar tijd al meer dan 250.000 mensen om het leven zijn gekomen. Waarnemers houden de troepen die trouw zweren aan Assad verantwoordelijk voor het merendeel van de slachtoffers. Miljoenen mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten.

Het Syrische regime staat er niet al te best voor in het conflict. Assad heeft afgelopen jaar flink terrein moeten prijsgeven aan rebellen die strijden tegen zijn regime, waaronder IS. Het staatshoofd riep bondgenoten in juli nog op om meer mankrachten te sturen, omdat hij anders bang was posities te moeten opgeven. Die angst bleek gegrond. De Syrische krijgsmacht wordt onder meer bijgestaan door Iraanse militairen en strijders van het Libanese Hezbollah.

De VS vrezen dat de Russische bemoeienis het conflict in Syrië alleen maar erger maakt. Het Kremlin houdt er een andere interpretatie op na. Lavrov riep andere landen op om Assad ook te helpen, zodat IS definitief kan worden verslagen. Moskou is tegen IS, maar neemt geen deel aan de internationale coalitie die de beweging bombardeert in Irak en Syrië.

    • Casper van der Veen