Kamer stemt in met aankoop Rembrandts

De Tweede Kamer geeft het kabinet de vrije hand voor de aankoop van twee Rembrandts. Een meerderheid was het met het kabinet eens dat moet worden voorkomen dat de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit worden verkocht aan rijke particulieren. Alleen 50Plus, PVV en Denk vonden dat het geld beter aan zaken als de ouderenzorg kan worden besteed. Dat bleek gisteren tijdens een ingelast debat over de 80 miljoen euro die het kabinet wil vrijmaken voor de verwerving van de huwelijksportretten. De Rothschilds vragen 160 miljoen euro voor de portretten. Het Rijksmuseum wil de werken verwerven met hulp van de Staat, fondsen en particulieren. Minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) besprak met haar Franse collega Fleur Pellerin een tweede optie: dat de landen de werken samen kopen.

    • NRC