Redactie Charlie Hebdo heeft nieuw onderkomen - plek blijft geheim

Uitgever Laurent Sourisseau 'Riss' tijdens een lezing in Brazilië. Foto EPA / Carlos Villalba R

De redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo heeft zijn intrek genomen in een nieuw pand in Parijs. Dat meldt het Franse nieuwsmedium 20 minutes.

Om veiligheidsredenen blijft het exacte nieuwe adres van de redactie geheim.

Tijdelijk onderkomen bij Libération

Na de aanslag door radicale moslims op 7 januari, waarbij acht journalisten van het satirische blad werden gedood, bood de krant Libération hun aan tijdelijk vanuit haar redactie te werken.

Sinds de aanslag lijdt de redactie van het blad onder interne spanningen. Er is onenigheid over wie de redactie aanstuurt en over de vraag hoe het blad geld van donaties moet besteden.

Ruzie onderling, over geld

Vlak voor de jihadistische aanslag op 7 januari was het blad zo goed als failliet. Er werden hooguit 30.000 exemplaren per week verkocht. Sinds de aanslagen zijn giften en abonnees toegestroomd, en werden van het eerste nummer na de aanslag - het overlevingsnummer van 14 januari - 7 miljoen exemplaren verkocht.

In maart eisten elf redactieleden van Charlie Hebdo gelijke verdeling van het nieuwe kapitaal dat het blad heeft verworven sinds de aanslag. Het bedrag van 30 miljoen euro was toen in handen van drie aandeelhouders: de ouders van de omgebrachte hoofdredacteur Charb hadden 40 procent, de nieuwe hoofdredacteur Riss ook 40 procent en de overige 20 procent was in handen van directeur Eric Portheault.

Een advocaat van de directie van het blad liet toen weten dat het nog te vroeg was om op zulke eisen over herverdeling van het kapitaal in te gaan.

    • Carlijn Vis