Niet alles is te plannen

Carola Schouten (37), Tweede Kamerlid

De woordvoerder pensioenen van de ChristenUnie heeft eigenlijk geen werkgever.

„Ik ben in dienst van het volk”, zegt Tweede Kamerlid Schouten.

Werken voor het volk heeft zo zijn voor- en nadelen.

Voordeel is de oudedagsvoorziening. Kamerleden vallen – net als bijvoorbeeld ministers en burgemeesters – onder ‘APPA’. Dat is de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers. Hun pensioen is ondergebracht bij ABP, het fonds voor werknemers bij overheid en onderwijs, ,met 2,8 miljoen deelnemers.

APPA biedt nog steeds een vrij riante regeling, volgens Schouten. „Al kunnen onze pensioenen tegenwoordig wel gekort worden. Dat is veranderd.”

Nadeel van werken voor het volk: een hypotheek regelen, is lastig:

„Je hebt geen werkgever, maar bent ook geen zzp’er. Dat ‘vakje’ kennen banken niet. Het kost tijd om je positie goed aan hen uit te leggen.”

Schouten woont met haar zoon van veertien in Rotterdam, in een gerenoveerd pand, voorheen een nachtclub.

„Ik werk zestig, zeventig uur per week.” Voor die lange werkweken krijgt ze als Kamerlid een ‘schadeloosstelling’ van 7.311,56 euro bruto per maand. Ze heeft een middelloonregeling: een pensioen op basis van je gemiddelde salaris en draagt 6,27 procent pensioenpremie af – net als werknemers die bij ABP zitten.

Het Kamerlid heeft ook nog een stukje pensioen uit haar tijd als ambtenaar.

„Ik ben begonnen als beleidsmedewerker werk en inkomen op het ministerie van Sociale Zaken. Later werd ik beleidsmedewerker van onze Tweede Kamerfractie. Al met al was mijn inkomen tot nog toe hoog genoeg voor een goede pensioenopbouw, denk ik. Ik spaar niet zelf nog extra voor mijn pensioen.”

Nadenken over haar pensionering doet Schouten niet.

„Als het goed is, kan ik nog dertig jaar werken. Dat is lang. Ik heb geen grote wensen voor na mijn pensioen en hoop vooral dat ik gezond blijf. Mijn vader overleed toen ik nog jong was. Daarvan heb ik geleerd dat je alles kunt willen plannen, maar dat je leven ook heel anders kan lopen.”

    • Eppo König