Nederlanders adviseren Afghaans leger over tegenoffensief Talibaan

Afghaanse veiligheidsbeambten staan op de wacht nadat er zware gevechten uitbraken in de buurt van de luchthaven in Kunduz. Foto AFP / Nasi Waqif

Nederlandse militairen adviseren het Afghaanse leger bij het tegenoffensief tegen de Talibaan in Kunduz. Persbureau ANP meldt dat minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), dat vandaag in de Tweede Kamer heeft gezegd. De minister noemde de situatie “verontrustend” en “rap verslechterd”.

“Nederlanders zijn betrokken in een adviesrol”, zei Hennis. “Gisteren hebben we een kleine adviesrol gehad, vandaag is dat nog niet het geval, morgen kan het weer anders zijn.” Vier of vijf militairen zijn gisteren naar Kunduz gevlogen. ‘s Avonds zijn zij teruggekeerd naar Mazar-e-Sharif, de plaats waar honderd Nederlandse militairen gestationeerd zijn.

Talibaan nemen Kunduz over

Eerder deze week viel de stad in handen van de Talibaan. Strijders van de extremistische organisatie openden een aanval op een vliegveld in Kunduz. Dat is een van de weinige plekken die nog in handen is van de centrale Afghaanse regering.

Een eerdere poging de stad te veroveren in april mislukte. Nadat de stad was ingenomen, werden wegversperringen opgeworpen en overheidsgebouwen in brand gestoken. Ook werden gevangenen bevrijd.

‘TEKEN VAN MACHT’

NRC-correspondent Joeri Boom zei maandag dat de verovering van Kunduz belangrijk is voor de Talibaan, omdat het strategisch ligt en laat zien hoe sterk de groepering is:

“Kunduz is voor krijgsheren en de regering een hele belangrijke stad omdat het op een handelsroute ligt, en daardoor bepalend is voor de regionale handel. De Talibaan zijn bovendien veel sterker dan gedacht werd. Als er niet wordt teruggeslagen, is dat een bevestiging van hun macht in de regio. Het lot van Kunduz kan daarom bepalend zijn voor de verdere militaire ontwikkelingen in Afghanistan.”

NEDERLANDSE MISSIE

Tussen 2011 en 2013 heeft Nederland een politietrainingsmissie uitgevoerd in de Afghaanse provincie. Uiteindelijk werden in de 2,5 jaar dat Nederland aanwezig was 410 agenten opgeleid.

In mei bleek dat de door Nederland opgeleide agenten, tegen de afspraak in, meevochten tegen de Talibaan. De bedoeling was dat de Afghaanse agenten alleen politietaken zouden uitvoeren.

    • Marissa van Loon