Nederland terug in top-5 meest concurrerende economieën

Volgens onderzoek van het World Economic Forum hoort Nederland dankzij hervormingen bij wereldtop.

Nederland is op de jaarlijkse concurrentieranglijst van het World Economic Forum teruggekomen in de top-5. Daar was Nederland in 2013 uitgevallen.

In het Global Competitiveness Report 2015-2016 stijgt Nederland van de achtste naar de vijfde plek. Het onderzoek, dat vandaag wordt gepresenteerd, beoordeelt 140 landen op tal van criteria, zoals de kwaliteit van onderwijs, de staat van de economie en de infrastructuur. Nederland moet Zwitserland, Singapore, de Verenigde Staten en Duitsland voor zich dulden, maar is wel de snelste stijger in de top-10.

„Het is een goed resultaat voor Nederland”, zegt Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Rotterdam School of Management. Hij leidde het Nederlandse gedeelte van het onderzoek. Wat wel opvalt is dat de overheid het op veel fronten beter doet dan de bedrijven.

Volgens Volberda zijn vooral de hervormingen van de arbeidsmarkt en de banken van belang voor de concurrentiepositie. Nederland scoort daarop nog steeds niet bijzonder goed: de arbeidsmarkt staat op een zeventiende plek, de werking van de financiële markten op een 31ste. Wel is dat een verbetering ten opzichte van wat het was.

Nederland zakt fors op factoren als de innovatiecapaciteit van bedrijven en de investeringen in onderzoek en ontwikkeling door bedrijven. Dat komt vooral doordat andere landen wat dat betreft harder groeien het afgelopen jaar. Volberda: „Nederlandse bedrijven moeten echt een tandje hoger schakelen.”

De onderzoekers zien een steeds diepere kloof ontstaan tussen landen die hervormingen doorvoerden en landen die dat niet deden. Negatieve voorbeelden zijn Cyprus en Griekenland: deze EU-landen scoren met een 65e en 81e positie het slechtst in dit onderzoek.