Mooie smartwatch, maar hij kan niet zoveel

beeld Alcatel

De OneTouch Watch van Alcatel heeft me meer complimenten opgeleverd dan het shirtje en de schoenen die ik laatst kocht bij elkaar. De zwarte uitvoering van de ronde klok – ruim 10 millimeter dik – van geborsteld staal ziet er dan ook goed uit. En hij is niet duur. En dat terwijl hij vergeleken met andere smartwatches met zijn 129 euro tamelijk goedkoop is.

Het bandje is wel ietwat stug. Dat is logisch, want de energievoorziening gaat via het bandje, aan het uiteinde ervan zit een usb-aansluiting die je in een oplader of computer kunt steken. Heel handig. Opladen is overigens maar eens in de drie dagen nodig: het horloge gaat lekker lang mee.

Tot zover de punten waar de OneTouch Watch positief uitvalt ten opzichte van de meeste andere smartwatches.

Het horloge heeft een eigen besturingssysteem en werkt via een bluetoothverbinding in combinatie met Android én iPhone. Dat leek me op het eerste gezicht handig, maar in de praktijk heeft de smartwatch daardoor beperkte functionaliteit. Zo worden berichten die ik binnenkrijg wel van mijn telefoon naar het horloge gepusht, maar ik kan er op het horloge behalve lezen niks mee maar staan ze nog steeds als ongelezen op mijn telefoon. Ik moet ze twee keer langs.

Alleen met Apple

Er staan tien apps op het horloge. Zelf apps toevoegen kan niet, dus daar moet je het mee doen. Dat is inclusief ‘apps’ voor de instellingen van het horloge, zoals de helderheid en het uiterlijk van de wijzerplaat. De app voor het weer lijkt me best handig, maar de bluetoothconnectie met de telefoon hapert zo vaak, dat het weer nooit actueel is. De muziekapp werkt beter, maar die praat alleen met de muziekapp van (in mijn geval) Apple, niet met Spotify. Ik als Spotifygebruiker heb dus niks aan de app.

Zoals het een smartwatch betaamt houdt ook de OneTouch je activiteiten bij. Maar de activiteiten stroken niet echt met elkaar. Als ik 5 kilometer gelopen heb (de ‘aanbevolen afstand’), zit ik bij lange na nog niet aan het ‘aanbevolen aantal stappen’ van 10.000. De hartslagmeter die in het horloge zit doet het alleen als je het horloge stilhoudt. Je hartslag achterhalen tijdens een sprint kun je vergeten.

Het Chinese Alcatel heeft dus heel wat kansen laten liggen. Maar met zijn prima prijs kan de smartwatch voor mensen die vooral notificaties en simpele functies zoeken toch leuk zijn.

Alcatel OneTouch Watch
129 euro
2 **

    • Laura Wismans