Ralph Lauren treedt terug als bestuursvoorzitter

Ralph Lauren (75) stopt als bestuursvoorzitter van zijn gelijknamige modebedrijf, zo kondigde hij gisteren aan. Zijn opvolger is Stefan Larsson (41), die eerder bij H&M en Old Navy werkte, een goedkopere lijn van kledingmerk Gap. Lauren blijft als creatief topman betrokken.

Lauren gaat het niet rustiger aan doen, zegt hij tegen persbureau AP. Hij ziet in Larsson „een partner” die kan helpen de verkopen te doen toenemen. Bij het Zweedse H&M, waar Larsson vijftien jaar werkte, is hem dat gelukt: de omzet steeg daar van 3 naar 17 miljard dollar (15 miljard euro), de afzetmarkt van twaalf naar 44 landen. Ook bij Gap wist hij de omzet te verhogen.

Bij Ralph Lauren wil hij inzetten op groeimogelijkheden in Europa, China en online. Zijn komst werd op de beurs in New York goed ontvangen: het aandeel Ralph Lauren steeg met 3,8 procent tot 108 dollar. Gap, waar Larsson vertrekt, zag de koers juist met 3 procent dalen, tot 29,30 dollar.

Lauren richtte zijn vermaarde modebedrijf 48 jaar geleden op. Eerst verkocht hij slechts dassen, later vrouwen-, mannen- en kinderkleding, interieurartikelen, accessoires en nu beheert hij zelfs restaurants. De afgelopen twee jaar zijn drie lijnen aan het kledingmerk toegevoegd: Polo Sport, Polo Women en Denim & Supply. De omzet van het laatste boekjaar, dat in maart eindigde, was 7,5 miljard dollar. (NRC)