KLM wil kwart managers en ondersteunend personeel ontslaan

KLM schrapt ongeveer een kwart van de banen in het management en de ondersteunende afdelingen. Die stap moet de uitgaven drukken en het bedrijf eenvoudiger en sneller maken. Hoeveel banen er exact verdwijnen, is nog niet bekend.

Luchtfoto van KLM-vliegtuigen op luchthaven Schiphol. Foto Remko de Waal / ANP

KLM schrapt ongeveer een kwart van de banen in het management en de ondersteunende afdelingen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf vanavond na berichtgeving van de NOS. De reorganisatie vloeit voort uit de plannen van topman Pieter Elbers om het aantal managementlagen bij KLM flink te verkleinen.

Om hoeveel banen het gaat, kon de zegsman nog niet zeggen. Volgens hem staat bij de plannen niet het aantal banen centraal, maar het stroomlijnen van de organisatie. Hij zegt:

“Dit hoeft niet te betekenen dat die mensen eruit gaan. Er zijn verschillende manieren om mensen naar een andere baan te begeleiden, zowel binnen als buiten het bedrijf. En we kijken ook naar een regeling voor mensen die vrijwillig willen vertrekken.”

De plannen voor het stroomlijnen van de organisatie zijn deze zomer al naar de ondernemingsraad van het bedrijf gestuurd. Die staat positief tegenover de maatregelen, zo stelt de woordvoerder. Door het aantal tussenlagen te verkleinen denkt KLM jaarlijks zo’n 40 miljoen euro te kunnen bezuinigen.

Te complex, te traag en te duur

In het reorganisatieplan, dat in handen is van de NOS, schrijft KLM dat het bedrijf “te complex, te traag en te duur” is. Door de grote managementlagen is de luchtvaartmaatschappij te hiërarchisch geworden en heeft KLM “het beeld op de klant verloren”. Door de afstand tussen de top en de onderste lagen te verkleinen moet het bedrijf weer sneller en eenvoudiger worden.

Eind vorig jaar zei topman Elbers al dat hij de managementcultuur bij KLM wilde aanpakken. Op sommige afdelingen zouden er wel negen managementlagen zijn. Het snijden in de bestuurslagen is slechts een van de maatregelen die KLM wil nemen om de jaarlijkse kosten te drukken. In totaal wil het bedrijf 700 miljoen euro bezuinigen.

Personeel bezorgd over oneerlijk speelveld

KLM zit al langer in financieel zwaar weer. Dat komt onder meer door de hevige concurrentie met budgetmaatschappijen, die de prijs van vliegtickets onder druk zetten. Volgens het personeel van KLM is echter sprake van een oneerlijk speelveld, waardoor de banen van alle 33.000 werknemers op de tocht komen te staan.

Om hier iets aan te doen bood de ondernemingsraad van het bedrijf gisteren een petitie aan in de Tweede Kamer. Het KLM-personeel toonde zich daarin bezorgd over de vele Europese en nationale regels voor Europese luchtvaart. Concurrerende maatschappijen uit het Midden-Oosten, zoals Emirates, worden zo bevoordeeld, aldus de OR.

    • Joost Pijpker