Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Joep Bertrams wint de Inktspotprijs

Cartoons Joep Bertrams maakte het afgelopen jaar de beste politieke tekening. Over Charlie Hebdo.

1: Onsterfelijk; Charlie Hebdo, nooit opzij. Joep Bertrams. Gepubliceerd in diverse kranten in januari.
1: Onsterfelijk; Charlie Hebdo, nooit opzij. Joep Bertrams. Gepubliceerd in diverse kranten in januari.
2: Josef Stalin. Siegfried Woldhek. Gepubliceerd in NRC Handelsblad in november 2014.

Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs 2014-2015, de prijs voor beste politieke tekening, gewonnen met zijn cartoon ‘Onsterfelijk’ over de aanslag op Charlie Hebdo. De prijs werd gisteren uitgereikt in Nieuwspoort in Den Haag.

De jury noemt in het juryrapport de winnende tekening ‘een krachtig en indrukwekkend statement’. „Het is mooi en vakkundig uitgevoerd. [...] Uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood.”

Eervolle vermelding: Paus en bischaoppen. Tom Janssen. Gepubliceerd in Trouw in november 2014.

Volgens voorzitter Coen Verbraak spande het erom welke tekening zou winnen, maar is Bertrams uiteindelijk een „glorieuze winnaar.”

Eervolle vermelding: Majesteitsschennis. Jos Colignon. Gepubliceerd in De Volkskrant in mei.

„Hij maakt heel mooi duidelijk dat wat er ook gebeurt, welke koppen je ook afhakt, de vrijheid van meningsuiting altijd wint. Dat hij de tekening op dezelfde dag van de aanslag maakte, toen iedereen nog met trillende handen zat, maakt het een glorieuze tekening.”

3: Zie ginds komt… Tom Janssen. Gepubliceerd in Trouw in november 2014.

Bertrams (1946) tekent onder andere voor De Groene Amsterdammer, De Limburger en de Leeuwarder Courant. Hij publiceerde de spotprent op 7 januari nadat diezelfde ochtend twee islamitische mannen de redactie van het Franse weekblad binnendrongen en daar het vuur openden. Er kwamen twaalf mensen om. De aanslag leidde tot wereldwijde reacties die opriepen tot solidariteit met Charlie Hebdo en het vrije woord.

„Dat ik nu de prijs win geeft me een dubbel gevoel: opdragen aan de overleden journalisten is wel een erg gratuit gebaar”, zei Bertrams gisteren na de uitreiking. „Maar ik ben er trots op dat mijn betrokkenheid, geuit in deze tekening, gewaardeerd wordt.”