Janneke Vreugdenhil Salade van rammenas, roodlof en appel

illustratie jet peters

Zoals Ottolenghi zelf in zijn voorwoord schrijft is Nopi zijn meest ‘cheffy’ boek tot nu toe. Veel ingewikkelde recepten in restaurantstijl dus, een uitdaging voor de thuiskok. De salade hieronder is een van de simpelste gerechten, maar niet minder elegant. De gevlamde blaadjes roodlof ogen prachtig tegen de witte rammenas met zijn zwarte schil.

Rammenas, ook wel zwarte radijs genoemd, is het donkere broertje van de rettich. De schil is dikker dan die van rettich en hij smaakt pittiger. Rammenas in flinterdunne plakjes snijden gaat het beste met een mandoline, of anders met de schaaf van de keukenmachine.

Maak eerst de dressing. Doe azijn, honing, citroensap en kaneel in een kleine pan. Breng aan de kook, draai het vuur halfhoog en laat 10-15 minuten inkoken tot 50 ml dikke, stroperige saus. Neem de pan van het vuur en laat de vloeistof afkoelen voor je de kaneelstokjes verwijdert en de olie erdoor klopt met 1/3 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Snijd vlak voor het opdienen de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de parten over de lengte in 1-2 mm dikke schijfjes. Doe ze in een grote schaal en voeg de lofbladeren, rammenas en peterselie toe. Giet de dressing erover en meng alles door elkaar.

    • Janneke Vreugdenhil