Arabische coalitie: Iraans schip met wapens bij Jemen onderschept

De Arabische coalitie die in Jemen vecht tegen Houthi-rebellen heeft een Iraans schip met wapens onderschept. Iran wordt ervan beschuldigd de Houthi’s in het geheim te helpen. “Maar het is de vraag of de informatie van de coalitie te vertrouwen is”.

Houthi-rebellen in Sana'a in Jemen vieren op 21 september dat ze de hoofdstad een jaar in handen hebben. Foto EPA / Yahya Arhab

De Arabische coalitie die in Jemen vecht tegen Houthi-rebellen heeft in de Arabische Zee bij Jemen een Iraans schip met wapens onderschept. Dat meldt persbureau AFP op basis van informatie van de coalitie.

Luchtaanvallen tegen de rebellen

Onder leiding van Saoedi-Arabië proberen Arabische landen met luchtaanvallen de Houthi’s te verdrijven. De rebellen hebben een groot deel van Jemen in handen. Bij de luchtaanvallen zijn dit jaar al honderden mensen, onder wie veel burgers, omgekomen.

Dat de coalitie nu zegt een Iraanse boot met wapens te hebben onderschept is interessant omdat Iran ervan wordt beschuldigd zich in het geheim met de strijd te bemoeien en de Houthi’s te helpen. Hier is tot nu toe weinig bewijs voor. NRC-redacteur Toon Beemsterboer:

“De Saoedische interventie was voornamelijk ingegeven door de angst dat zijn shi’itische rivaal Iran achter de opmars van de Houthi’s zat – wat alom wordt gezien als een overdreven voorstelling van zaken. Experts gaan ervan uit dat Iran de Houthi’s hooguit financieel bijstaat – zo kregen ze een jaar gratis olie – maar geen controle heeft over de groep. Wellicht dat het schip bewijst dat Iran ook wapens levert. Maar het nieuws komt van de coalitie en het is de vraag of die te vertrouwen zijn.”

Het Iraanse schip met veertien bemanningsleden zou zaterdag al zijn ontdekt. Aan boord waren onder andere antitankgranaten, geleidesystemen en raketten. De bemanningsleden zijn gearresteerd.

Strijd sinds vorig jaar

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De situatie tussen de Jemenitische regering (sunnitisch) en de Houthi’s (shi’itisch) is al maanden gespannen.

De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen. De rebellen grepen de macht, maar werden vervolgens door een internationale coalitie bestreden. De Houthi’s veroverden in februari en maart steeds meer gebieden en rukten snel op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst nadat hij in februari hoofdstad Sana’a moest ontvluchten.

Saoedi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi’s.

    • Carlijn Vis