In Nederland heeft Uber weer ruzie met overheid

justitie-onderzoek Uberpop

Ondanks een inval gisteren gaat taxi-app Uber in Nederland door met zijn omstreden dienst Uberpop.

Demonstratie van taxichauffeurs tegen Uberpop. Gisteren werd administratie van de dienst in beslag genomen.
Demonstratie van taxichauffeurs tegen Uberpop. Gisteren werd administratie van de dienst in beslag genomen. Foto Bart Maat / ANP

Na een relatief rustige zomer is de strijd rondom taxi-app Uber weer opgelaaid. Het Openbaar Ministerie heeft administratie in beslag genomen van de dienst Uberpop van het bedrijf. Daarbij bieden particulieren zonder vergunning zich aan als goedkope taxichauffeur. De inbeslagname gebeurde gisteren tijdens een inval op het kantoor van Uber in Amsterdam.

1. Waarom is de actie nu ?

„We verdenken Uber ervan dat het bedrijf in georganiseerd verband taxidiensten aanbiedt zonder vergunning”, zegt OM-woordvoerder Marieke van der Molen. Eerder dit jaar kondigde het OM al aan dat het strafrechtelijk onderzoek naar Uberpop doet. „In zo’n onderzoek komt een moment dat je administratie nodig hebt, dat moment is nu gekomen.”

Een voorzieningenrechter en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelden eerder dat Uberpop in strijd is met de Taxiwet. De ILT deed in maart ook al een inval om administratie in beslag te nemen, waarbij een medewerker werd gearresteerd. De inval van gisteren is de eerste waarbij het OM de leiding had. Er waren geen aanhoudingen.

2. Stopt Uber met Uberpop?

Nee. Ondanks de invallen en de verboden biedt Uber de dienst Uberpop nog steeds aan, zij het aan een beperkt aantal klanten. Maar ook dat mag niet volgens de ILT. Het bedrijf heeft een bodemprocedure aangespannen tegen het verbod, en in afwachting daarvan gaat het bedrijf door met hetaanbieden van de dienst.

3. Hoe gaat het verder?

Het onderzoek van het OM duurt volgens woordvoerder Van der Molen nog enkele maanden. Het bedrijf zegt zelf: „Wij blijven samenwerken met de Nederlandse autoriteiten. De wet die aan deze kwestie ten grondslag ligt wordt momenteel door de Tweede Kamer en de regering herzien.”

Dat klopt, al heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu (PvdA) al aangegeven dat ze ook in de nieuwe taxiwet geen ruimte wil laten voor Uberpop in de huidige vorm. De Tweede Kamer wil echter wel meer experimenten toelaten op de taximarkt. Waarschijnlijk duurt het nog maanden voor duidelijk is of Uberpop bij de experimenten zal horen.

4. Uber heeft toch meer zorgen?

Het bedrijf heeft het in veel meer landen aan de stok met de autoriteiten. Uber vindt dat taxiwetten verouderd zijn en toe zijn aan vernieuwing. Wel lijkt het of het bedrijf in Nederland een confronterender houding kiest dan elders. In veel andere landen is het namelijk wel gestopt met de dienst Uberpop. In Nederland heeft het bedrijf in totaal al voor 450.000 euro aan dwangsommen opgelegd gekregen en zijn in totaal 49 chauffeurs aangehouden.

Zo werkt Uber:

Maar het bedrijf heeft diepe zakken: inmiddels heeft het 7,3 miljard euro aan investeringen binnen. Dat geld helpt het bedrijf ook bij een andere zorg: in veel landen waar het bedrijf actief is, ontstaat een hevige concurrentiestrijd tussen taxi-apps. Aanbieders als Gett, Lyft, Taxify en Uber beconcurreren elkaar steeds heftiger met kortingen en met marketingacties.

    • Wouter van Noort