Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

In Irak ontvoerde Turkse arbeiders vrijgelaten

De Turkse premier Ahmet Davutoglu
De Turkse premier Ahmet Davutoglu Foto EPA / Sedat Suna

Zestien Turkse werknemers die vier weken geleden werden ontvoerd door een strijdgroep in Irak zijn weer op vrije voeten. Ze zijn overgebracht naar de Turkse ambassade.

Twitter avatar Ahmet_Davutoglu Ahmet Davutoğlu Bir süredir Bağdat’ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum.

Dat meldt premier Ahmet Davutoglu op Twitter. Hij heeft met enkele van de arbeiders gesproken en zij verkeren allen in goede gezondheid. Zij worden vandaag of morgen naar Turkije overgebracht. Het is niet bekend welke strijdgroep de werknemers ontvoerd heeft.

Bouwvakkers

De arbeiders waren in dienst bij een Turks bouwbedrijf en bouwden aan een sportcomplex in de wijk Sadr City, in het oosten van Bagdad. De gemaskerde lieden bestormden op 2 september de bouwplaats en maakten daar de werknemers, die nog lagen te slapen, wakker. Zij werden daarna in SUV’s gestopt en meegenomen.

Vorig jaar werden 46 Turkse burgers gegijzeld toen Islamitische Staat de Iraakse metropool Mosul innam. Na geheim overleg werden zij na drie maanden te zijn vastgehouden vrijgelaten.

Davutoglu dankte de Iraakse autoriteiten voor hun inzet bij het vrij krijgen van de Turkse arbeiders. De premier zei dat Ankara door zal gaan met het steunen van Irak.