Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Gesprekken tussen Air France en piloten mislukken definitief

Toestellen van luchtvaartmaatschappijen Air France op Schiphol.
Toestellen van luchtvaartmaatschappijen Air France op Schiphol. Foto Valerie Kuypers / ANP

Air France is er definitief niet in geslaagd een akkoord te bereiken over lagere loonkosten voor piloten. De onderhandelingen daarover met de vakbonden liepen uit op “een mislukking”, zo meldt het bedrijf vanavond aan persbureau AFP. Vandaag was de laatste kans om nog een overeenkomst te bereiken.

Om de kosten terug te dringen, wilde het Franse partnerbedrijf van KLM verscheidene besparingen doorvoeren. Zo werd onder meer gesproken over het bevriezen van de lonen van piloten en moeten de verkeersvliegers meer uren maken. Voor de vakbonden waren die plannen vorig jaar aanleiding om meer dan twee weken te staken.

Topman Frédéric Gagey van Air France liet afgelopen zomer nog weten dat er in principe maar één alternatief is voor het versoberen van de arbeidsvoorwaarden, namelijk snijden in het aantal langeafstandsvluchten. Tegenover NRC Handelsblad zei hij daar toen over:

“We moeten de winstgevendheid van langeafstandsvluchten verbeteren. Dat kunnen we doen door kosten te verminderen en te optimaliseren. Maar als piloten zeggen: nee, we willen de werkwijze niet veranderen, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid en zullen veel routes verdwijnen.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nu de onderhandelingen met de piloten van Air France zijn mislukt, zou AFKLM ‘plan B’ in werking stellen: 10% minder langeafstandsvluchten.

Of Gagey inderdaad het aantal intercontinentale vluchten met tien procent gaat terugschroeven, moet de komende dagen duidelijk worden. Morgen komt de top van Air France-KLM namelijk samen om te praten en een dag later gaat de top van Air France in gesprek over een “plan B”, zo schrijft de Franse krant Le Monde.