G7 trekt 1,7 miljard euro uit voor vluchtelingenhulp in regio

De G7 stelt 1,9 miljard dollar (zo’n 1,7 miljard euro) beschikbaar voor hulp aan vluchtelingen in de directe regio waar ze vandaan komen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Foto EPA / Yoan Valat

De G7, de zeven rijkste industrielanden, stelt 1,9 miljard dollar (zo’n 1,7 miljard euro) beschikbaar voor hulp aan vluchtelingen in de directe regio waar ze vandaan komen. Het geld gaat naar organisaties van de Verenigde Naties, zoals het Wereldvoedselprogramma. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen kwamen dat overeen tijdens de VN-top in New York.

De Duitse minister, Frank-Walter Steinmeier, pleit voor hulp in de regio en zei dat “alles in het werk moet worden gesteld om te voorkomen dat mensen uit pure nood uit Syrië en omgeving vertrekken”, zo meldt persbureau AFP. Nederland en Saoedi-Arabië namen ook deel aan de G7-top op uitnodiging van Duitsland.

Plicht

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) besloot eerder al 110 miljoen euro vrij te maken voor vluchtelingen die lijden door het oorlogsgeweld in de regio van Syrië. Steinmeier noemt het de plicht voor de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat zich niet “nog dramatischer toestanden voordoen”. Naast Syriërs moeten volgens de Duitse minister ook mensen uit andere conflictgebieden worden geholpen.

De G7 bestaat naast Duitsland, dat tot eind dit jaar voorzitter is, uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Italië, Frankrijk en Canada.

Nederland wil in de toekomst alleen nog vluchtelingen opnemen die zich hebben gemeld in aangewezen veilige gebieden in de regio van oorlogsgebieden. Toegelaten asielzoekers zouden dan daar een verblijfsvergunning aan moeten vragen voor een specifiek land.

 

    • Elze van Driel