‘Financier doet aangifte tegen ING wegens mogelijk maken witwassen’

Logo van ING
Logo van ING Foto ANP / Lex van Lieshout

Een financier uit Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen ING. Het bankbedrijf zou namelijk honderden witwastransacties hebben mogelijk gemaakt. Ondanks “een ernstig vermoeden van betrokkenheid bij witwassen en belastingfraude” deed ING niets om het verdachte geldverkeer tegen te gaan.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. De financier in kwestie is Sam van Doorn (71). Een oud-compagnon van Van Doorn, Edwin de Ruiter, zou via een gezamenlijk gerund trustbedrijf grote sommen geld hebben weggesluisd naar belastingparadijzen. Op die manier werd bijna 123 miljoen euro witgewassen, aldus Van Doorn. Laatstgenoemde is ervan overtuigd dat ING op de hoogte was van het witwassen.

Van Doorn en De Ruiter gingen in 2005 uit elkaar na een ruzie over geld. Van Doorn dacht dat hij een legitiem trustfonds van zijn zakenpartner financierde. Toen hij de administratie later doornam, zag hij echter tot zijn verbazing dat miljoenen waren verdwenen via de Maagdeneilanden, Nevis en andere belastingparadijzen.

Fraudeonderzoek

De transacties worden onderzocht door justitie, dat momenteel bezig is met een groot onderzoek naar fraude en witwassen. De Ruiter is hoofdverdachte in het onderzoek, maar is al jaren geleden uitgeweken naar Dubai. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt later juridische stappen te zullen ondernemen tegen Van Doorn vanwege een valse aangifte. ING was huisbankier van zijn vennootschappen.

Een woordvoerder van ING zei tegenover de Volkskrant op de hoogte te zijn van de aangifte, maar wilde hier verder niet op ingaan. “We geven geen commentaar”, aldus een zegsman.

Naast De Ruiter zijn tien andere personen en vijftien ondernemingen onderwerp van het justitieonderzoek.

    • Casper van der Veen