Europarlementariër Van Baalen legt nevenfuncties autobranche neer

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD).
Europarlementariër Hans van Baalen (VVD). Foto ANP/ Sander Koning

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen legt zijn betaalde nevenfuncties bij autolobbyvereniging RAI en autoproducent Mercedes neer. Dat hij heeft vanmiddag via een persverklaring laten weten. Journalist Ton. F. van Dijk maakte eerder op zijn website melding van de betaalde nevenfuncties. Van Baalen had die zelf ook gemeld op de website van het Europees Parlement, zoals de regels voorschrijven.

Van Baalen was al jaren lid van de adviesraad van de RAI en sinds afgelopen zomer was hij toegetreden tot de raad van commissarissen van Mercedes Nederland. Voor zijn functie bij de RAI ontving hij jaarlijks 4.000 euro. Van Mercedes zou hij 8.000 euro per jaar ontvangen.

Geen belangenverstrengeling

Volgens Van Baalen was er van ongeoorloofde belangenverstrengeling geen sprake. “In het Europees Parlement bekleed ik geen functies waarin ik de belangen van de RAI of Mercedes zou kunnen dienen”, zei hij vanochtend. Hij stelt ook nooit lobbyactiviteiten voor RAI en Mercedes te hebben ontplooid.

Van Dijk wijst er op zijn website echter op dat Van Baalen er vorig jaar, in een ingezonden artikel in de Volkskrant, voor pleitte dat Nederlandse Europarlementariërs en de Nederlandse regering “zich vierkant achter de TTIP-onderhandelingen scharen” om belemmerende wetgeving voor de auto-industrie te schrappen. TTIP is een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten waarover de EU momenteel onderhandelt.

Niet voorzien

Van Baalen liet in de persverklaring vanmiddag weten “vrij” aan de komende debatten in het Europees Parlement te willen deelnemen over autoproducent Volkswagen. Die is in opspraak geraakt vanwege manipulatie van tests over de uitstoot van Volkswagen-auto’s. “De omvang van de VW-kwestie laat zich niet voorspellen, noch de politieke maatregelen die in de toekomst moeten worden genomen en de betrokkenheid van het Europees Parlement daarbij. Dat was bij het aanvaarden van de nevenfuncties niet te voorzien”, aldus Van Baalen.

Het hoofdbestuur van de VVD zegt in een reactie het besluit van Van Baalen verstandig te vinden.