Er is geen peil te trekken op mijn inkomen

Heleen Esser (31) is trainer en loopbaancoach. Binnen de geneeskunde, maar ook daarbuiten, helpt ze mensen keuzes te maken in hun carrière. Met haar vriend woont ze in een koophuis in Amsterdam.

Foto Bob van der Vlist Foto Bob van der Vlist

IN

‘De ene maand verdien ik slechts een paar honderd euro en de andere maand zo’n 8.000 bruto. Er is geen peil te trekken op mijn inkomen. Ik ben er helemaal niet mee bezig, maar dat hoeft gelukkig ook niet. In juli en augustus heb ik weinig werk gehad in verband met de vakanties, maar ik weet na ruim drie jaar als zelfstandig ondernemer dat het de andere maanden weer bijtrekt. Daarnaast heb ik inmiddels een buffer, dus ik red het elke maand zonder dat ik me daar zorgen over moet maken.

„Mijn financiële situatie is wel anders geweest, in het eerste jaar dat ik voor mezelf begon moest ik elke maand mijn geld bij elkaar schrapen omdat ik niet genoeg werk had. Ik werd vaak gevraagd of ik er niet een andere baan bij wilde, bijvoorbeeld werken als hostess, in de horeca of op kinderen passen. Maar ik heb er bewust voor gekozen dat niet te doen, ik wilde de aandacht volledig op mijn werk houden. Als ik voor een bijbaan had gekozen, was ik nu niet zo ver geweest.

„Inmiddels heb ik veel verschillende klanten die ik van loopbaanbegeleiding voorzie en werk ik één dag per week als extern docent op de Hogeschool van Amsterdam. Daar geef ik les binnen de minor creativiteit en innovatie. Daarnaast geef ik steeds meer trainingen binnen het bedrijfsleven, maar ook aan artsen en advocaten. Mijn werkweken zijn hierdoor heel variërend, dat werkt voor mij het beste. Anders vind ik het al snel saai.”

UIT

‘We hebben twee maanden geleden een huis in Amsterdam gekocht, dus we zijn net verhuisd. Ik heb een vrij creatieve vriend en omdat een huis kopen in de hoofdstad zo moeilijk is omdat er weinig verloop is, besloot hij briefjes in brievenbussen van leuke huizen te gaan doen. Mocht de eigenaar van plan zijn z’n huis van de hand te doen, dan waren wij geïnteresseerd. In totaal had hij tweehonderd oproepen de deur uit gedaan. Dezelfde dag werden we gebeld door de eigenaar van ons huidige huis. Het is fijn dat we zo het gehijg van andere bieders zijn ontlopen.

„Op dit moment ben ik zwanger dus ik ga twee keer per week naar de zwangerschapslessen van Mom in Balance. Het is niet goedkoop, maar ik vind het heerlijk om buiten te kunnen sporten, ik heb een hekel aan de sportschool. Tot nu toe heb ik altijd hardgelopen en zat ik op hockey, maar ik zit nu op 22 weken dus daar ben ik maar even mee gestopt.

„Omdat we nog niet willen weten of we een jongen of een meisje krijgen ben ik nog niet uitgebreid babyspullen aan het kopen. Als ik iets leuks zie, dan is het toch vaak net iets te meisjesachtig, dus neem ik het niet mee. Het is wel een goede manier om de koopgekte tijdens de zwangerschap tegen te houden. De kinderkamer moet ook nog klaargemaakt worden en tot die tijd wacht ik nog even met spullen kopen.”

    • Liza Titawano