In beeld

Spectaculaire tackles en vlees tegen vlees tijdens het WK Rugby

Het is dé contactsport bij uitstek, met spectaculaire tackles als belangrijkste handelsmerk. Maar wie denkt dat alles mag bij rugby heeft het mis. Er zijn vooral bij dat tackelen veel regeltjes. Belangrijkste: je mag je tegenstander alleen tackelen met je armen. Pak je hem boven de schouders vast, dan word je bestraft. Er is absoluut geen ruimte voor discussie, zoals bij voetbal. Maar ondanks die regels is het rugby de laatste vijf jaar harder en harder geworden, zegt oud-international Yves Kummer. Twintig jaar geleden maakte je zijwaartse tackles op de enkels, zegt hij, maar nu is het gewoon beuken van voren, bot tegen bot en vlees tegen vlees. De impact van zo'n botsing op het lichaam wordt wel vergeleken met die van een auto-ongeluk. Daarom zijn de rugbyers van vandaag de dag zo fit, zo groot, maar liggen ze na een duel ook dagen in de kreukels. Kummer: rugby is uitgegroeid van een contactsport, naar een collision (botsing) sport.
Jonny May (Engeland) springt om het middel van de Ier Eoin Reddan tijdens de QBE Internationals eerder deze maand. Tackles als deze zijn geoorloofd, zolang ze maar met de armen worden uitgevoerd.
Stefan Wermuth/Reuters
Kieran Read van Nieuw-Zeeland krijgt de bal ternauwernood achter zich (dat moet met een pass) en bij zijn medespeler. De All Blacks wonnen hun tweede wedstrijd vorige week tegen Namibië met grote cijfers: 58-14 en zijn na twee duels ongeslagen. Komende vrijdag speelt de topfavoriet voor de wereldtitel tegen Georgië.
AP Photo/Christophe Ena
Een tackle ontwijken doe je zo, als het aan de Zuid-Afrikaan J P Pietersen ligt. Samoa, met onder andere deze Michael Stanley in het team, maakte maar 6 puntjes, maar won eerder van de VS.
David Jones/EPA
Al hadden ze met zijn vieren om zijn nek gehangen, Karne Hesketh van Japan was nooit te stoppen geweest. Hij maakte zichzelf hier onsterfelijk door de winnende try te maken voor Japan en daarmee Zuid-Afrika met twee punten (32-34) te verslaan.
Eddie Keogh/Reuters
Nemani Nadolo van de eilandengroep Fiji scoort hier een try (5 punten) ondanks een vliegende tackle van Anthony Watson. De tackle is toegestaan zolang deze onder de schouders van de tegenstander wordt uitgevoerd.
Glyn Kirk/AFP
Nikola Matawalu van Fiji denkt zijn Engelse tegenstander Kieran Brookes uit te schakelen door hem zijn ogen uit te prikken.
Adrian Dennis/AFP
De Ier Keith Earls is veel te snel voor deze twee kolossen uit Roemenië. Hij glipt door de defensie en scoort een try. Roemenië won nog geen wedstrijd dit WK.
Adrian Dennis/AFP
Alleen zweeft hij door de lucht, niemand van Uruguay die Australiër Henry Speight iets kan maken in zijn vlucht naar de grond. Alweer een try, Uruguay kan er alleen maar jaloers naar kijken.
AFP/Martin Bureau
Deze man kan zonder zijn berenpak best voor een rugbyspeler door, met die baard en dat postuur. En die steward eigenlijk ook wel; die tackle ziet er technisch prima verzorgd uit.
Paul Ellis/AFP
Omlaag met die 120 kilo, denkt David Pocock van Australië. Aan dat linkerbeen van Netani Talei te zien, gaat het lukken.
Matt Dunham/AP
Een soort rituele dans zou je kunnen maken van dit beeld, een beetje zoals de haka van het team uit Nieuw-Zeeland, maar dan aan het eind van een uitputtende wedstrijd. Ze zijn kapot, Wesley Fofana (rechts) van Frankrijk en zijn Roemeense tegenstander. Rugbywedstrijden zijn dermate uitputtend dat spelers tot een week rust krijgen. Daarom duurt het WK rugby zes weken, twee keer zo lang als een WK voetbal.
Adrian Dennis/AFP