Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Nederland vijfde concurrerende economie ter wereld

Op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld is Nederland gestegen van de achtste naar de vijfde plaats. Dat staat in het ‘Global Competitiveness Report’ van het World Economic Forum waar RTL Nieuws over bericht. Zwitserland, Singapore, de VS en Duitsland gaan Nederland voor op die lijst.

Het Nederlandse succes is volgens onderzoeksleider Henk Volberda vooral te danken aan het feit we een bijzonder geavanceerde en innovatieve economie hebben met open markten. De onderzoekers prijzen ook het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren dat het overheidstekort heeft teruggedrongen en hervormingen in de financiële sector en op de arbeidsmarkt heeft doorgevoerd.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is trots op de top vijf plek van Nederland:

“Dit is een mooi rapportcijfer, vooral voor het bedrijfsleven, maar ook voor de ondersteunende rol van het kabinetsbeleid.”

Ondanks de hoge plek zien de onderzoekers van het World Economic Forum nog genoeg verbeterpunten. Zo is het in Nederland nog altijd bijzonder duur om personeel aan te nemen en te ontslaan en moeten Nederlandse bedrijven meer gaan investeren in R&D, onderzoek en ontwikkeling.

Wetenschap vreest vertrek toptalent

De Nederlandse wetenschap is volgens de Volkskrant bang voor een uittocht van toptalent naar het buitenland, omdat extra potjes zoals de aardgasopbrengsten wegvallen en er steeds harder moet worden gevochten om onderzoeksgeld van de overheid. Zo kent Frank den Hollander van wetenschapsacademie KNAW zo al vijf gevallen van topwetenschappers die dreigen te vertrekken of al weg zijn.

Om goede wetenschappers te behouden pleiten Job Cohen van de Wageningen Universiteit en de universiteitenvereniging VSNU voor een versoepeling van de balkenendenorm voor uitzonderlijke toppers. Maar volgens Marian Thunnissen van de Hogeschool Utrecht gaat het om veel meer dan alleen geld, vooral goede onderzoeksfaciliteiten zijn belangrijk:

“Zeker bij jonge mensen gaat het meer om de inhoud dan om een hoog salaris: kun je je werk goed doen, kun je doorgroeien?”

Dat beaamt ook de van de TU Eindhoven naar Abu Dhabi vertrekkende Maaike Kroon. De chemisch technoloog is onlangs nog verkozen tot ‘Wetenschapstalent 2015’, maar ruikt nu betere kansen in de emiraten. De 34-jarige Kroon gaat daar meer verdienen, maar ze gaat vooral omdat ze een uitgebreid programma voor promovendi kan gaan opzetten zonder de druk van financiering voor onderzoek te hoeven vinden. En dat terwijl in Eindhoven de budgetten dalen en onderzoeksgroepen steeds minder ondersteuning en mogelijkheden krijgen.

Nieuwe tv-zender in Nederland in ultra-hd

Met Russisch geld van General Satellite uit Sint-Petersburg start volgende week vanuit Hilversum de nieuwe TV-zender Insight. Dat schrijft De Financiële Telegraaf. Het kanaal van het gloednieuwe mediabedrijf Tern mikt op zestig miljoen huishoudens in Europa, Rusland en India en gaat uitzenden in ultra-hd, dat is een vier keer zo hoge resolutie als full-hd.

Insight is gratis via de satelliet te ontvangen en wordt een mannenzender met infotainment, avontuurlijke reality-series, populair wetenschappelijke documentaires en extreme sporten. Daarnaast wil de zender zich onderscheiden door de kijkers sterk de betrekken bij de uitzendingen. Zo kunnen ze via hun smartphones en tablets invloed uitoefenen op de programma’s.

Om Insight in ultra-hd te kunnen ontvangen zijn een ultra-hd-tv met satellietontvanger en een hevc/h.265-decoder nodig. Er zijn op dit moment zo’n 160.000 van die moderne tv’s in Nederland. Fabrikanten zijn blij met de nieuwe zender, want het gebrek aan content in ultra-hd remt de verkoop al tijden.

    • Arjan Meesterburrie