De tweetlimiet verdwijnt, het karakter van Twitter ook?

De Amerikaanse techblogs weten het – bijna – zeker: sociaal netwerk Twitter schrapt zijn huidige limiet van 140 tekens. Twitter (316 miljoen gebruikers) hoopt zo toegankelijker te worden voor het gewone publiek, net zoals zijn belangrijkste concurrent Facebook (1,4 miljard gebruikers).
Je logt niet in op Twitter om vrienden te maken of je familie te volgen, maar om mee te kijken met de nieuwsstroom van communicatieprofessionals. Die doelgroep is beperkt; de aanwas van gewone Twitteraars stokt. Om nieuwe geïnteresseerden te lokken is Twitter stapsgewijs bezig de webdienst laagdrempeliger te maken. De strikt chronologische volgorde van tweets is losgelaten om ‘belangrijke’ berichten eruit te lichten en vorige maand verdween al de 140-tekens limiet op direct messages (privéberichten tussen gebruikers onderling). Volgens techblogs ReCode en The Information verdwijnt de limiet van 140 tekens bij gewone tweets.
Die beperking stamt nog uit de tijd dat tweets per sms verstuurd werden. Lang hield Twitter (opgericht in 2006) vol dat je ook diep in Afrika of het Midden-Oosten via een simpele telefoon tweets zou moeten kunnen lezen – Twitter zag zichzelf als het ultieme democratisch gereedschap. Inmiddels is ook in die regio’s de smartphone doorgedrongen. Bovendien veranderde Twitter: de tijdlijn werd bovendien al verrijkt met foto’s, video’s en veel advertenties.

De tweetlimiet van 140 tekens bepaalt een groot deel van het karakter en de snelheid van Twitter. Het dwingt Twitteraars tot puntig formuleren. Maar veel Twitter-gebruikers vinden 140 tekens te krap: ze beginnen plaatjes van lange lappen tekst rond te sturen.
De huidige interim topman, Jack Dorsey, een van de oprichters, zou het schrappen van de tweetlimiet ondersteunen. Hij zou bovendien willen aanblijven als topman, meldt ReCode. Dorsey volgde Dick Costolo op, die sneuvelde omdat Twitter het aantal gebruikers niet kon vergroten.

    • Marc Hijink