Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

De robotstofzuigers worden steeds beter (en goedkoper)

foto iRobot

Stofzuig jij nog zelf, met zo’n klassieke stofzuiger? Ouderwets hoor. Er zijn steeds meer robotstofzuigers op de markt die zelfstandig je vloer schoon zuigen. Ook fabrikant Dyson introduceert voor het einde van dit jaar zijn eerste automatische stofzuiger. Eerder, in 2001, liep een poging van het Britse technologiebedrijf nog op niets uit. De robotstofzuiger die ze gebouwd hadden, bevatte tachtig sensoren en zou 3.000 dollar moeten gaan kosten. Maar dat had niemand ervoor over, vermoedden de onderzoekers.

Sindsdien hebben andere fabrikanten verschillende (goedkopere) modellen op de markt gebracht. De eerste robotstofzuigers hadden in de praktijk nog wel wat problemen. Ze botsten regelmatig tegen bijvoorbeeld meubels aan, bleven vastzitten tussen stoelpoten en stootten kerstbomen om:

De nieuwe modellen doen het door allerlei technische snufjes steeds beter dan hun voorgangers. Maar wat zit er dan zoal op die robotstofzuigers? Zes voorbeelden.

Foto screenshot iRobot overzichtsvideo

De Roomba.Foto screenshot iRobot overzichtsvideo

1. Camera’s

Zoals de Roomba (vanaf 449,99 euro) bijvoorbeeld. Via de camera’s brengt de stofzuiger de schoon te maken ruimte in kaart en zo weet hij dus waar de meubels staan zodat botsingen voorkomen kunnen worden. Ook onthoudt de robot waar hij al is geweest en wat nog schoongemaakt moeten worden. Verschillende stofzuigers passen automatisch de zuigsnelheid aan op het oppervlak en bewegen niet meer kriskras door de kamer, maar maken de kamer netjes in rijen schoon.

2. Simultaneous Localization and Mapping

Bij de techniek Simultaneous Localization and Mapping (SLAM) maakt een robot een kaart van een omgeving die hij nog niet kent. Een technologie die bijvoorbeeld ook bij zelfrijdende auto’s wordt gebruikt. De kaart kan de stofzuiger gebruiken om zich goed door de kamer te navigeren. Een voorbeeld van een robotstofzuiger met SLAM is de LG Hombot Vcarpetx, vanaf 469 euro.

Foto screenshot YouTube

Even swipen waar je stofzuiger heen moet. Foto screenshot YouTube

3. Verbinding met je smartphone

En gaat er dan toch iets mis, dan wil je natuurlijk niet van de bank af moeten komen om je ‘stofzuighuisdier’ een handje te helpen. Gelukkig kan dat gewoon via je smartphone, bijvoorbeeld bij de NaviBot van Samsung. Je robotstofzuiger moet daarvoor wel verbinding hebben met wifi. Vervolgens kan je op je telefoon swipen waar de robot heen moet. Met de Cocorobo van Sharp - via Amazon te bestellen vanaf 940 dollar (ongeveer 840 euro) - kun je trouwens zelfs gezellig kletsen. Als je Japans spreekt, dan:

4. De cliff-sensor

De cliff-sensor zorgt ervoor dat de stofzuiger stopt bij een ‘afgrond’ - lees: een afstapje - en vervolgens omdraait. Dan voorkom je dus dit:

5. Een virtuele muur

Op verschillende modellen kun je een virtuele muur instellen, afgebakend met kleine apparaatjes die je in je huis neerzet en die via infrarood met de stofzuiger communiceren. Handig als de robot niet langs een bepaalde lijn mag, omdat je kerstboom daar staat bijvoorbeeld. De LG Hom-Bot Square (vanaf 459 euro) werkt via een wat andere techniek: My Space. Daarbij kun je zelf een gebied instellen door de stofzuiger hierlangs te bewegen. Via de afstandsbediening, of je smartphone natuurlijk.

6. En voice-control

Als je te lui bent om je stofzuiger via je smartphone te bedienen, kan je natuurlijk ook altijd nog roepen wat er schoongemaakt moet worden. Bijvoorbeeld naar de LG Roboking VR5902LVM, verkrijgbaar in Australië voor 399 Australische dollars (ongeveer 250 euro). Als je tegen de Roboking zegt dat de vloeren er toch wel erg vies uitzien, gaat de robot gelijk aan de slag.

En buiten al die technische hoogtepuntjes blijft het natuurlijk ook gewoon een leuk speeltje. Filmpjes met katten die een ritje maken op een robotstofzuiger zijn een grote hit op YouTube. Zoals dit filmpje, dat meer dan twee miljoen keer is bekeken: