Cultuurorganisaties pleiten voor behoud Radio 6

Meer dan dertig cultuurorganisaties pleiten in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) voor het behoud van Radio 6. De soul- en jazzzender van de NPO is, als het aan de omroep ligt, vanaf januari alleen nog als digitaal themakanaal te horen.

Kovacs treedt op tijdens de Radio 6 Soul&Jazz Awards Foto ANP / Remko de Waal

Meer dan dertig Nederlandse cultuurorganisaties, waaronder conservatoria, pop- en jazzpodia en het Prins Bernhard Cultuurfonds, hebben in een gezamenlijke brief staatssecretaris Dekker (Media) en de Tweede Kamer opgeroepen Radio 6 te behouden. De soul- en jazzzender van de NPO is, als het aan de omroep ligt, vanaf januari alleen nog als digitaal themakanaal te horen.

De organisaties noemen het “bizar” dat er straks geen jazz meer in de ether te horen is. “Nederland heeft internationaal toonaangevende podia op het gebied van jazz, het North Sea Jazz Festival is wereldberoemd en onze muzikanten spelen over de gehele wereld.”

Advies

De staatssecretaris moet een advies uitbrengen over het plan van de NPO, waarin staat dat Radio 6 verdwijnt op de radio. Mocht het komen tot een motie in de Tweede Kamer en er wordt voor het behoud van de zender gestemd, dan kan Dekker de NPO dwingen Radio 6 toch aan te houden. De kans dat dat gebeurt is echter klein, omdat er weinig weerstand is tegen de verandering.

    • Elze van Driel