Schrijver Jon Krakauer: ‘Everest is totale flauwekul’

Schrijver Jon Krakauer is niet gecharmeerd van het beeld dat er van zijn persoon wordt geschetst in bergbeklimmersdrama Everest. Volgens de schrijver is dat portret „total bull” (‘totale flauwekul’). Dat zei hij tegen de Los Angeles Times. Krakauer ging in 1996 als journalist mee met de fatale expeditie naar de top van de hoogste berg ter wereld, die in de film is gedramatiseerd. Hij schreef daarover later de bestseller Into Thin Air. In de film is te zien dat zijn personage weigert te helpen als collega-klimmers in de problemen zijn gekomen, omdat hij sneeuwblind zegt te zijn. Dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden, aldus Krakauer. „Ik zeg niet dat ik had kunnen of willen helpen. Ik zeg alleen dat niemand naar mijn tent is gekomen en me die vraag heeft gesteld.”