Arsenal en Chelsea doen afbreuk aan reputatie Engels voetbal

Tweede nederlaag Arsenal markeert historisch slechte start van Engelse clubs in elitecompetitie van Europa.

Als er één club slecht begonnen is aan de Champions League is het wel Arsenal. Na het verlies bij Dinamo Zagreb ging de Londense club gisteravond ook onderuit tegen het Griekse Olympiakos Pireaus, dat in Londen met 2-3 won door onder meer een treffer van voormalig Heerenveen-spits Alfred Finnbogason.

Met nul punten uit twee duels heeft Arsenal het grootste aandeel in de slechtste start van de Engelse clubs in de Europese elitecompetitie ooit. Chelsea verloor gisteravond eveneens (2-1 bij FC Porto), waardoor vijf van de zes duels waarin Engelse clubs in actie kwamen een nederlaag opleverden.

Welbeschouwd zijn dat tegenvallende cijfers van de vier clubs die zijn afgevaardigd uit een competitie die het afgelopen kalenderjaar 1,35 miljard euro besteedde aan transfers, zo berekende The Guardian. „Arsenal lijdt op wederom een sombere nacht voor Europa’s meest ineffectieve competitie”, kopte de krant vanochtend.

Manchester United en Manchester City kunnen de reputatieschade vanavond beperken. Beide clubs kunnen zich dan revancheren voor hun nederlagen tijdens de eerste speelronde van de Champions League.

In Spanje deed Barcelona wel wat de club aan zijn stand verplicht is. De Catalanen stonden tegen Bayer Leverkusen lang met 0-1 achter, maar herpakten zich tien minuten voor tijd met twee goals in twee minuten: 2-1. De winnende kwam op naam van oud-Ajacied Luis Suárez, die het zonder zijn aanvalskompaan Lionel Messi moest stellen. In dezelfde poule won het Wit-Russische Bate Borisov verrassend van AS Roma, met 3-2.

Minder verrassend was de 5-0 zege van Bayern München op Dinamo Zagreb, met drie doelpunten van de Poolse spits Robert Lewandowski. Bayern staat nu met zes punten aan kop in poule F, dezelfde waarin Arsenal met nul punten onderaan staat.

In groep H verloor het Belgische AA Gent met 2-1 bij Zenit St. Petersburg.