Altsaxofonist Phil Woods (83) overleden

Jazzsaxofonist Phil Woods is gisteravond overleden aan longemfyseem. Woods werd 83 jaar.

Een saxofoon
Een saxofoon Foto EPA / Stephanie Lecocq

Hij werd in jazzkringen geroemd om zijn virtuositeit en zijn heldere, zuivere geluid. Gisteren overleed de beroemde altsaxofonist Phil Woods aan longemfyseem. Woods was bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn samenwerking met Paul Simon, Billy Joel, Steely Dan en vele anderen. Hij werd 83 jaar.

Dat meldt The New York Times op gezag van Woods’ impresario. Woods kwam tijdens zijn muzikale vorming in aanraking met bebop, een stijl die hij de rest van zijn productieve carrière zou spelen.

Bekijk hier een concert van Woods

Nieuwe ‘Bird’

Woods was een van de belangrijkste saxofonisten van zijn generatie en was zeer gerespecteerd binnen de jazzwereld. Hij maakte vooral naam tijdens de tweede helft van de vorige eeuw. Naast zijn samenwerking met pop- en rocksterren werd de saxofonist ook vaak gevraagd voor optredens met big bands.

Woods werd geboren in 1931 en erfde op zijn twaalfde een saxofoon. Hij nam lessen en bleek al snel talent te hebben voor het instrument. Bewonderaars noemden Woods ook wel de nieuwe ‘Bird’, een verwijzing naar de legendarische saxofonist Charlie Parker.

Grammy’s

Begin deze maand trad Woods nog op in het Amerikaanse Pittsburgh. Tijdens zijn muziekcarrière won hij vier Grammy Awards.

Luister hier naar het saxofoonwerk van Woods in Billy Joels hit ‘Just the way you are’: