Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Aardschok met kracht 3,1 in Groningen - zwaarste beving dit jaar

Schade aan een woning in Slochteren, niet ver van het epicentrum in Hellum.
Schade aan een woning in Slochteren, niet ver van het epicentrum in Hellum. Foto Catrinus van der Veen / ANP

De provincie Groningen is vanavond getroffen door de zwaarste aardbeving dit jaar. De aardschok had een kracht van 3,1 op de schaal van Richter, zo meldt een woordvoerder van de seismologische dienst van het KNMI aan persbureau ANP. Het epicentrum van de beving lag vlak bij het dorp Hellum, dat niet ver van de boorlocatie in Slochteren ligt.

Volgens de gegevens van het KNMI vond de beving rond even over 20.00 uur plaats op een diepte van drie kilometer. Het is volgens het ANP nog niet bekend of er bij de aardschok schade is ontstaan aan huizen of andere bebouwing. Bij de brandweer en politie waren volgens woordvoerders geen meldingen binnengekomen van slachtoffers of schade.

De Groningse bodem beeft de laatste jaren regelmatig door de aardgaswinning. Vorig jaar werden er zo’n 85 bevingen geteld. De zwaarste beving tot dusver vond plaats in de zomer van 2012. Toen werd nabij het dorp Huizinge een schok met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter geregistreerd.

Het dorp Hellum, iets ten noordoosten van Slochteren: