Aantal getroffen auto’s Volkswagen blijft stijgen

Het aantal auto’s van het Volkswagenconcern dat wordt getroffen door het emissieschandaal blijft stijgen. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om 1,2 miljoen auto’s van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda.

Het logo van Volkswagen.
Het logo van Volkswagen. Foto Rainer Jensen/EPA

Het aantal auto’s van het Volkswagenconcern dat wordt getroffen door het emissieschandaal blijft stijgen. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om 1,2 miljoen auto’s van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda.

De autofabrikant maakte bekend dat er binnenkort contact zal worden opgenomen met Britse autobezitters zodat zij langs kunnen komen voor een software-update. Het gaat om auto’s van Volkswagen die uitgerust zijn met een 1.6 of een 2.0 liter dieselmotor.

Gisteren maakte de Nederlandse importeur Pon bekend dat het in Nederland gaat om 160.000 auto’s. Ook is er een verkoopstop afgekondigd, totdat er “volledige duidelijkheid” is vanuit de fabrikant over de motoren. In Zweden werden op dezelfde dag 225.000 auto’s teruggeroepen, in Portugal ruim 94.000 en in Tsjechië 148.000. In Frankrijk gaat het om bijna een miljoen voertuigen. Volkswagen zelf spreekt van 11 miljoen auto’s wereldwijd.

Mogelijk ook Audi onderzocht

De problemen blijven zich opstapelen voor de Duitse autofabrikant. Volgens de Britse krant Financial Times overwegen Duitse aanklagers een strafrechtelijk onderzoek naar Audi. In totaal zouden 1,4 miljoen Audi’s met een motor van het type EU5 in West-Europa, waaronder de modellen A1 tot en met A6, TT, Q3 en Q5, tot de auto’s behoren waarmee gesjoemeld is. Vooralsnog verzamelt justitie alleen nog bewijs, aldus de krant.

Eerder startte het Duitse OM al een onderzoek naar oud-topman Martin Winterkorn vanwege het dieselschandaal. De Amerikaanse milieuwaakhond EPA ontdekte dat Volkswagen op grote schaal knoeide met software in dieselauto’s. De software zou kunnen waarnemen wanneer er een emissietest werd uitgevoerd, om dan op een schoner programma over te schakelen waardoor het leek alsof de auto’s zuiniger waren. Al snel bleek dat ook in Europa met auto’s gesjoemeld was.

Lees ook in NRC Handelsblad: Wat als je zo’n verdachte VW rijdt?
    • Sam de Voogt