Over de haag

Geen Kunduz-debat

D66 vroeg gisteren een debat aan over de situatie in het Afghaanse Kunduz. Tot twee jaar geleden trainden Nederlandse militairen daar de politie, nu hebben de Talibaan de stad ingenomen. Militaire missies en moslimstrijders zijn onderwerpen waarover de PVV altijd een sterke mening heeft gehad. Als gedoogpartij wilde ze in Rutte I de trainingsmissie niet, maar die kwam er wel. Nu wil de PVV zelfs niet meer práten over Afghanistan. Kamerlid Raymond de Roon is „van mening dat besteding van tijd, moeite en geld van de belastingbetaler aan Afghanistan grote verspilling is”.

Dan liever over asiel

Zou dat ook gelden voor andere onderwerpen die de PVV verspilling vindt? De EU, ontwikkelingssamenwerking en opvang van asielzoekers bijvoorbeeld? Daar lijkt het niet op. Geert Wilders grijpt elke kans aan om daartegen te ageren. Zo stelde hij schriftelijke vragen over „hordes gelukzoekers die Nederland overspoelen”. Hij wilde van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie, VVD) weten: „Deelt u de mening dat het ongewenst is om van Nederland het Leger des Heils van Afrika te maken?”

Dijkhoffs fatsoen

Meestal antwoordt het kabinet zakelijk. Maar dit keer niet. Dijkhoff spreekt „waardering” uit „voor de diverse initiatieven van het Leger des Heils”. En gaat niet in op „het waarom van een niet correcte stelling” van Wilders. De klapper was de laatste vraag. Wilders vroeg Dijkhoff „het fatsoen op (te) brengen om elke vraag afzonderlijk te beantwoorden”. Dat deed Dijkhoff, met een bijzonder antwoord. „Het oordeel over de kwalificatie ‘fatsoen’ laat ik aan u, ook omdat het niet ondenkbaar is dat wij over fatsoen verschillende opvattingen hebben.”

    • Emilie van Outeren