Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Geopolitiek

VN-top: de dag van Obama

De zeventigste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York stond vooral in het teken van de oorlog in Syrië en de vluchtelingencrisis. Ook voor de Amerikaanse president Barack Obama. Vooraf was een gesprek aangekondigd tussen hem en de Russische president Vladimir Poetin. Lang was onduidelijk welk onderwerp daarbij prioriteit zou hebben: de rol van de Russen in Oost-Oekraïne (Obama) of het creëren van draagvlak voor steun aan het Syrische regime (Poetin). Op dit laatste zijn de Verenigde Staten fel tegen. Rusland is de afgelopen tijd steeds nadrukkelijker aanwezig in Syrië. De Amerikanen volgen de ontwikkelingen nauwgezet. Of de VN-top iets heeft kunnen betekenen voor het verloop van de oorlog in Syrië blijft onduidelijk. Ook na hun anderhalf uur durende gesprek blijven Obama en Poetin wezenlijk van mening verschillen over de Syrië-oorlog.
Tijdens zijn speech liet Obama weten dat de VS in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat ‘met ieder land’ willen samenwerken. Wel is het steunen van het Syrische regime voor de Amerikanen onaanvaardbaar.
Spencer Platt / Getty Images / AFP
Obama haalde in zijn speech hard uit naar de Russische annexatie van de Krim en de “agressie in het oosten van Oekraïne”
John Moore / Getty Images / AFP
Een fotocollage van Obama's handgebaren tijdens zijn toespraak.
Reuters / Carlo Allegri
De Amerikaanse president Barack Obama na zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN. De Amerikanen poogden tijdens de top medestanders te zoeken voor de oorlog in Syrië.
Justin Lane / EPA
Het was bijna een jaar geleden dat Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar voor het laatst troffen. Poetin pleitte tijdens de top voor een brede anti-IS-coalitie, naar het voorbeeld van ‘de antinazicoalitie’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het niet samenwerken met Assad noemde hij een ‘grote fout’.
EPA / Chip Somodevilla
Poetin sprak na afloop van een ‘nuttig en erg openhartig’ gesprek met Obama, maar de slechte verhouding tussen de landen lijkt nauwelijks verbeterd.
EPA / Sergei Guneyev / RIA NOVOSTI
Obama uitte ook enige zelfkritiek tijdens de VN-top. Hij stelde dat de VS in Irak de pijnlijke les hebben geleerd dat honderdduizenden troepen en veel geld niet genoeg zijn om voor stabiliteit te zorgen in een land.
Reuters / Kevin Lamarque
Ook de Nederlandse premier Mark Rutte was aanwezig tijdens de VN-top. De lobby voor een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad werd ook door de toespraak van Koning Willem-Alexander kracht bijgezet.
EPA / Chip Somodevilla
Obama en Poetin heffen het glas, maar hun meningen lopen sterk uiteen. Waar het Syrische regime volgens Obama verantwoordelijk is voor tienduizenden doden, strijdt datzelfde regime volgens Poetin moedig tegen terrorisme.
Reuters / Mikhail Metzel / RIA Novosti
Obama in een innige omhelzing met de Indiase premier Narendra Modi. India en de VS willen meer gaan samenwerken op het gebied van technologie, veiligheid, economie en klimaatverandering.
Reuters / Kevin Lamarque
Obama plaagt Jacob Zuma, de president van Zuid-Afrika. Dat land pleit, net als Nederland, voor hervorming van de VN-veiligheidsraad.
EPA / Justin Lane
Vanwege de belangrijke thema’s tijdens de VN-top was er grote publieke aandacht voor de samenkomst van wereldleiders.
Spencer Platt / Getty Images / AFP