Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vier jaar cel en twaalf jaar rijontzegging voor doodrijden baby

De 51-jarige Gerrit G. was dronken toen hij een vader met diens vijf weken oude baby in een kinderwagen aanreed. Hij reed volgens de rechtbank in Zwolle ‘zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam’ en is bovendien doorgereden.

Archiefbeeld van een ambulance.
Archiefbeeld van een ambulance. Foto ANP / Martijn Beekman

De man die in maart in het Overijsselse Lutten baby Milan doodreed heeft vier jaar celstraf gekregen en een rijontzegging van tien jaar. Omdat de dader nog in de proeftijd zat van een voorwaardelijke straf komt er nog eens een maand celstraf en twee jaar rijontzegging bovenop. Zijn auto krijgt hij niet terug. De straf is hoger dan de eis.

De 51-jarige Gerrit G. was dronken toen hij een vader met diens vijf weken oude baby in een kinderwagen aanreed. Hij reed volgens de rechtbank in Zwolle ‘zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam’ en is bovendien doorgereden. De baby overleed ter plekke, de vader raakte zwaargewond.

Zwaarder dan de eis

G. kwam uit het café toen hij de slachtoffers aanreed. Hij had drie keer zoveel alcohol gedronken als is toegestaan. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar geëist, maar de rechters legden een zwaardere straf op vanwege de geschiedenis van G.:

“De man is eerder veroordeeld, onder andere voor zeven maal rijden onder invloed van alcohol. Hij kreeg forse straffen, diverse rijontzeggingen en moest een alcoholcursus volgen. Ook tijdens het ongeval in Lutten liep de man nog in een proeftijd. De voorwaardelijke straf en rijontzegging die hem nog boven het hoofd hingen, hielden hem niet tegen om opnieuw onder invloed van alcohol een auto te gaan besturen.”