Verkoop alle omstreden diesels VW opgeschort

Nederlandse VW-importeur Pon staakt stopt verkoop auto’s.

Koers onder de 100

Alle verkopen van dieselauto’s van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met mogelijk foute software is bij de officiële dealers opgeschort. Auto-importeur Pon heeft al zijn dealers geïnformeerd dat auto’s met de omstreden Euro 5 dieselmotor „uit voorzorg” niet meer verkocht worden. Het gaat om 4.100 auto’s die op voorraad staan.

Het besluit is een direct gevolg van de fraudesoftware die aan het licht is gekomen bij elf miljoen auto’s van het Volkswagen-concern. Dankzij die software gedragen dieselauto’s zich in testsituaties schoner dan op de weg. Zwitserland besloot verkoop van de omstreden auto’s zelfs te verbieden.

De Duitse justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend. Daarbij wordt ook de rol van de inmiddels opgestapte bestuursvoorzitter Martin Winterkorn onderzocht. De Zweedse autoriteiten overwegen ook een onderzoek.

Volgens Pon is er niets mis met de nieuwe generatie dieselmotoren van het VW-concern, de zogeheten Euro 6, en worden die gewoon nog verkocht.

Het Duitse autoconcern liet in een verklaring weten dat auto’s van de fabrikant vanuit „technisch oogpunt” veilig zijn, maar dat „de huidige thematiek” uitsluitend gaat om de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen.

Het aandeel Volkswagen ligt nog steeds onder druk. Vanmorgen werd bekend dat het fonds uit de duurzaamheidsindices van Dow Jones wordt gezet. Vanaf 6 oktober zit het aandeel VW niet meer in de beursgraadmeters van duurzame aandelen.

Na een korte opleving is de koers van het aandeel verder in waarde gedaald. Het aandeel noteerde vanochtend 97,50 euro. Daarmee heeft het bedrijf ruim 40 procent van zijn waarde verloren sinds het bekend worden van het schandaal.

De toonaangevende index van de Duitse beurzen heeft veel last van het waardeverlies van Volkswagen. Het concern was na Bayer qua gewicht het belangrijkste onderdeel van de DAX-index. Nu is het aandeel een middenmoter geworden. Het staatsinvesteringsfonds van Qatar is een grote aandeelhouder in Volkswagen. Het beleggingsfonds heeft al 7,5 miljard verlies geleden op zijn VW-belegging.