Verdachten gearresteerd op Schiphol wegens mogelijk aansluiten bij IS

De verkeerstoren op luchthaven Schiphol.
De verkeerstoren op luchthaven Schiphol. Foto ANP/Martijn Beekman

Op Schiphol zijn vanmiddag twee mannen van 23 en 18 jaar aangehouden omdat ze worden verdacht een poging te hebben gedaan zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Ook zijn er huiszoekingen gedaan in de woningen van de twee verdachten, die uit Arnhem komen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie. De verdachten zaten eerder vast in Turkije. Ze werden aangehouden vlak na aankomst op de luchthaven. Waar ze vandaan kwamen is niet bekend. Het OM wil “in het belang van het onderzoek” verder geen mededelingen doen.

Gemiddeld vijf Nederlandse jihadisten per maand erbij

Er reizen maandelijks gemiddeld vijf Nederlanders af naar het ‘kalifaat’ in Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd aldaar. In totaal waren het er op 1 augustus circa 210. Van hen zijn er “zeer waarschijnlijk” 38 omgekomen, 35 teruggekeerd en er bevinden zich momenteel ongeveer 130 jihadisten uit Nederland zich in het Midden-Oosten. Dat schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op 1 september.

Nederland probeert het uitreizen te voorkomen of te ontmoedigen. Zo wil minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA) een wet doorvoeren waardoor de uitkering, toeslag of studiefinanciering van mensen die zich aansluiten bij IS sneller kan worden stopgezet.

    • Sam de Voogt