Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Van der Steur: inschattingsfouten gemaakt rond foto Van der G.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft een toelichting op zijn brief aan de Tweede Kamer over de miscommunicatie rond de geënsceneerde foto van Volkert van der G.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geeft een toelichting op zijn brief aan de Tweede Kamer over de miscommunicatie rond de geënsceneerde foto van Volkert van der G. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) betreurt de gang van zaken rond de communicatie over de foto van Volkert van der G. Hij zei vanmiddag op een persconferentie dat er “inschattingsfouten” zijn gemaakt op zijn ministerie.

Van der Steur bevestigde vanmiddag dat er op “hoog ambtelijk niveau” veelvuldig over het maken van een foto van de moordenaar van Pim Fortuyn is overlegd, ook met zijn advocaten. De mogelijkheid om een foto te maken, is besproken met toenmalig minister Opstelten. Toen de foto uiteindelijk daadwerkelijk gemaakt werd, wist de minister dat niet. Van der Steur vindt dat er inschattingsfouten zijn gemaakt door onder meer het Openbaar Ministerie en terreurcoördinator NCTV, maar neemt geen personele maatregelen. De minister wil dat de communicatie door de verschillende diensten verbeterd wordt. Hij heeft er vertrouwen in dat dit lukt, zei hij vanmiddag.

Ophef over foto Van der G.

Vorige week zondag ontstond ophef na een uitzending van het tv-programma Brandpunt Reporter waarin werd gemeld dat Volkert van der G. en zijn toenmalige advocaat Stijn Franken op eigen initiatief het door de rechter opgelegde mediaverbod zouden hebben geschonden door een foto te regelen. Het mediaverbod is één van de bijzondere voorwaarden die aan Volkert van der G. is opgelegd na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in 2014. Hij riskeert nog zes jaar celstraf te moeten uitzitten bij het schenden van de voorwaarden voor vrijlating.

De minister was ook kritisch over uitlatingen die hij zelf vorige week in de Kamer deed. Hij zei toen dat het Openbaar Ministerie pas een dag voor het maken van de foto hierover “telefonisch in kennis werd gesteld”. Een dag daarna beweerde Franken echter dat de foto juist op aandringen van justitie was gemaakt om te voorkomen dat er een mediaklopjacht op de eerste foto zou ontstaan. Dat blijkt nu inderaad het geval. Van der Steur had zich vorige week, vlak voor het vragenuurtje begon, “summier” mondeling uitleg laten geven. De minister zei dat het verstandiger was geweest als hij tegen de Kamer had gezegd dat hij alles eerst zou gaan uitzoeken.

Over de hele gang van zaken stuurde Van der Steur vanmiddag ook een feitenrelaas naar de Kamer. De Kamer is kritisch over het optreden van Van der Steur. D66-Kamerlid zegt in een reactie tegen persbureau ANP dat “uit deze brief blijkt opnieuw dat minister Van der Steur te snel een oordeel klaar heeft”. PvdA’er Jeroen Recourt noemt de situatie op het ministerie zorgelijk “omdat het niet de eerste keer is dat informatie niet naar de minister en de staatssecretaris komt”.