Terugkijken: het Emmywinnende verslag over ebola in Liberia

De reportage van het programma The National won gisteren een International Emmy Award in de categorie Nieuws. Te zien is hoe hulpverleners worstelen met de bestrijding van de ziekte. Kijk het verslag hier terug.

Een still uit de prijswinnende reportage The Ebola Effect van de CBC. Foto CBC / still

De lege stoelen op een van de weinige vluchten naar Liberia waren voor internationale hulpverleners geen verrassing, maar voor een Canadese cameraploeg een desillusie. De verslaggevers van de omroep CBC hadden gedacht dat crises zo ernstig als de ebola-uitbraak een ‘barmhartige cavallerie’ op de been zouden brengen, maar het bleek in Liberia oorverdovend stil.

De reportage van het programma The National won gisteren een International Emmy Award in de categorie Nieuws. Te zien is hoe hulpverleners grote moeite hebben om de juiste spullen te verzamelen om hun patiënten te helpen - van handschoenen tot ambulances. Het indringende verslag maakt inzichtelijk hoe het kon gebeuren dat in korte tijd meer dan vierduizend Liberianen met de ziekte besmet raakten. Kijk hier een deel terug:

De reportage werd gedraaid in oktober 2014, niet zonder gevaar voor de ploeg. Begin deze maand verklaarde de WHO de ebola-uitbraak in Liberia voorbij. Wel wordt het land voorlopig streng in de gaten gehouden. In totaal zijn 4808 Liberianen aan de ziekte bezweken.

De genomineerden

Onder de vier genomineerden voor de Emmy was ook de uitzending rond De Dag van Nationale Rouw van de NOS naar aanleiding van het neerhalen van vlucht MH17. De andere kanshebbers waren het Indiase NDTV voor hun verslaggeving over de overstroming in Srinagar en TV GLOBO uit Brazilië met een reportage over de dood van een van de presidentskandidaten, vlak voor de verkiezingen.

In New York werd vannacht verder een Emmy uitgereikt in de categorie Actualiteiten. Die prijs ging naar een reportage van ITV over de oorlog in Syrië. De president en CEO van de International Academy of Television Arts & Sciences dat de prijzen uitreikt:

“Verslag doen van oorlog en ziekte-uitbraken is extreem uitdagend en gevaarlijk. We feliciteren de teams die deze twee programma’s hebben gemaakt met hun moed en met het brengen van de harde feiten, terwijl tegelijkertijd op een respectvolle wijze de verhalen over persoonlijke drama’s die zich in deze crises voordeden zijn verteld.”

Nederlands succes

De International Emmy’s worden uitgereikt tijdens een aantal awardshows. Nederland is al een aantal keer in de prijzen gevallen. In april won Last Hijack Interactive van het Amsterdamse Submarine Channel - een samenwerking met onder meer NRC. In februari won de kindertelevisiefilm Alles Mag en in november Bianca Krijgsman voor haar rol in De Nieuwe Wereld.

    • Bastiaan Nagtegaal