Medaillekansen in ‘nieuwe’ sporten

Honkballer Gianison Boekhoudt. Foto ANP

Hoeveel olympische medailles gloren er voor Nederland aan de horizon nu Japan voor de Olympische Spelen van 2020 vijf nieuwe sporten aan het programma wil toevoegen? Hoe goed is Nederland aan de klimmuur? Sportklimmen is een van de nieuwe sporten die aan het olympische menu worden toegevoegd, naast karate, skateboarden, golfsurfen en honk- en softbal. Voor alle duidelijkheid: het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet de plannen nog goedkeuren.

In karate en honkbal timmert Nederland internationaal flink aan de weg. De honkballers werden in 2011 wereldkampioen, bereikten de halve finale van de World Baseball Classic in de Verenigde Staten in 2013 en werden in 2014 Europees kampioen. In een aantal vechtsporten doet Nederland het traditioneel goed. In het karate veroverde Geoffrey Berens in de categorie onder de zestig kilo zilver op het WK in 2014.

Maar bespiegelingen over medailles zijn zeer speculatief. Wie nu goed, is dat over vijf jaar misschien niet meer. Bovendien kan het internationale krachtenveld in een paar jaar tijd drastisch veranderen.

Wat te zeggen van de kansen van de Nederlandse golfsurfers? Nog niet zo lang geleden was het hier een marginale sport met enkele honderden beoefenaars die er bij ruw weer aan de kust met hun plank op uit trokken. Het aantal actieve golfsurfers wordt nu geschat op 8.000 tot 10.000, maar daar zitten zeker nog geen olympische toppers bij.

De Nederlandse klimbond is verheugd over de ontwikkelingen. NKBV-voorzitter Joachim Driessen noemt de toelating van het sportklimmen tot de Spelen op de website van de bond een „erkenning voor de enorme groei van de sport in de afgelopen jaren. Wereldwijd waren er 25 miljoen klimmers in 2013, waar het er in 2015 al 35 miljoen zijn. De helft van alle klimmers is onder de 25 jaar.”

Aukje van Weert begeleidt als coach de selectie van Jong Oranje, de groep die over vijf jaar de olympische sporters moet leveren. „We hebben dit jaar bij internationale wedstrijden finaleplaatsen behaald. Ook bij de groep daar net onder, bij de 12- tot 14-jarigen.”