Sinn Fein-leider Gerry Adams niet vervolgd voor moord

Sinn Fein-leider Gerry Adams wordt niet vervolgd voor de moord op de Ierse Jean McConville Foto Reuters/ Cathal McNaughton

De Noord-Ierse nationalist Gerry Adams (66) wordt niet verder vervolgd voor de moord op Jean McConville. De leider van de republikeinse partij Sinn Fein zat vorig jaar vier dagen vast in verband met mogelijke betrokkenheid bij het misdrijf uit 1972. Wegens gebrek aan bewijs is hij nu vrijgesproken, meldt het Noord-Ierse Openbaar Ministerie vandaag.

Ook zes anderen worden niet langer verdacht van betrokkenheid bij de moord, zegt Pamela Atchison namens het Noord-Ierse Openbaar Ministerie.

“We moeten concluderen dat er onvoldoende bewijs is om een van hen te vervolgen voor dit misdrijf.”

McConville werd in 1972 ontvoerd en doodgeschoten door het Iers Republikeins Leger (IRA), een terreurorganisatie die zich afzette tegen Britse zeggenschap over Noord-Ierland. De nationalisten verdachten de vrouw ervan in het geheim informatie door te spelen naar de Britse geheime dienst. Het was een van de meest geweldadige misdaden tijdens de strijd in Noord-Ierland.

IRA heeft de moord in 1999 al toegegeven, maar de daders zijn nooit gepakt. Adams heeft altijd betrokkenheid ontkend. Pas in 2003 werd het lichaam van McConville per toeval ontdekt. Het bleek begraven op een strand.

Moord op IRA-commandant

De vrijspraak komt op een politiek gevoelig moment. De Noord-Ierse politie heeft vorige maand gezegd dat de IRA ‘hoogstwaarschijnlijk betrokken is’ bij de moord op een voormalig commandant van het Ierse Republikeinse Leger.

    • Jorg Leijten