Opinie

    • Hans Beerekamp

RTL populairder dan NPO bij TelevizierRing

Het was in ieder geval consequent dat de nominaties voor de Gouden Televizier-Ring en de Zilveren Televizier-Sterren in RTL Boulevard bekend werden gemaakt en de meeste genomineerden 's avonds aan tafel zaten bij RTL Late Night. Want ook al is de uitreiking op 15 oktober bij AVRO-TROS op NPO1 te zien, RTL lijkt vooralsnog de grote winnaar te gaan worden.

Alleen bij de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma, geopenbaard in het NOS Jeugdjournaal, komt RTL er niet aan te pas: de eindstrijd gaat tussen Freeks Wilde Wereld (VPRO), Puberruil (KRO-NCRV) en Brugklas (AVRO-TROS).

Het enige publieke programma dat door het publiek bij de laatste drie werd gekozen, zou je ook eerder bij de Gouden Stuiver verwachten. Naast Expeditie Robinson (RTL5) en SynDROOM (RTL4), beide voor de tweede keer genomineerd, is de verrassende derde kandidaat StreetLab (KRO-NCRV), een relatief slecht bekeken jongerenprogramma op NPO3.

Gisteren zagen 273.000 mensen hoe de vier jeugdvrienden Stijn, Jasper, Daan en Tim, jonge twintigers zonder tv-ervaring, elkaar met deels verborgen camera filmen bij wat zij zelf als „semiwetenschappelijke sociale experimenten” aanduiden. Dat label is volstrekte flauwekul. De jongens verkleden zich achtereenvolgens als reddingsbrigadier, piloot, dokter en astronaut om te zien in welk uniform je de meeste telefoonnummers van meisjes kunt scoren. Voorts werd „onderzocht” of je kunt afdingen bij bakker, boekwinkel of tattooshop en hoelang je je bij de HEMA ten onrechte als verkoper kunt voordoen.

De jonge honden waren zelf totaal verbijsterd door de nominatie. Niet geamuseerd was Jan Slagter, voorzitter van Omroep MAX, die zijn tien keer zo veel kijkers trekkende hit Heel Holland Bakt net zag afvallen, net als Over Mijn Lijk (BNN). Slagter maakte bekend ernstig te overwegen zijn programma's in het vervolg niet meer mee te laten doen.

Strikt genomen lijkt die toestemming niet noodzakelijk. De redactie van het blad Televizier maakt een voorselectie en de stemmers op internet mogen zelf ook titels voorstellen.

Klachten over merkwaardige nominaties en winnaars ten gevolge van deze procedure zijn niet van vandaag of gisteren. Dat fans van Frans Bauer, Jan Smit en Voetbal International de Ring wisten binnen te halen door meer handigheid in de omgang met sociale media dan de modale kijker van Omroep MAX, wekte al eerder hilariteit.

Het prestige van de Ring en de Sterren is minder groot dan de gretigheid van de televisievedettes zelf wel eens doet vermoeden. Je hoort in deze tijd zeer luid te verkondigen dat een prijs van het publiek het allerhoogste is, maar dan zijn de kijkcijfers wellicht een eerlijker instrument dan hechtheid en organisatorisch vermogen van de fanclub. Op de rode loper, waar de sterren onder elkaar zijn, verstomt dit soort nuancering echter doorgaans snel.

    • Hans Beerekamp